Letos, tokrat že devetič, bodo službe, ki skrbijo za varnost ljudi, predstavile svoje delo na Bogatajevih dnevih zaščite in reševanja. Tokratna bienalna prireditev bo potekala v Kranju, in sicer od 30. maja do 1. junija. Svoje delo bomo predstavili tudi policisti. Obiščete nas lahko v vojašnici Petra Petriča, in sicer v četrtek in petek od 9. do 18. ure, v soboto pa pd 9. do 17. ure.

BDZIR banner 1920 x 1050px

Program prireditve Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja 2024

Vabljeni na pestro dogajanje

Bogatajevi dnevi so postali sinonim za ozaveščanje in prikaz učinkovitosti sistema zaščite in reševanja v praksi. Že od leta 2005, vsake dve leti, ta dogodek potuje po Sloveniji in letos bo že devetič na vrsti. Gre za prireditev, s katero želimo prebivalcem pokazati zmogljivosti služb, ki skrbijo za varnost, zaščito in reševanje ter povečati zavedanje o pomembnosti osebne in skupne varnosti

V naslednjh treh dneh se bo Kranj spremenil v središče dinamičnih in statičnih predstavitev, ki bodo potekale na Slovenskem trgu, Stari Savi, Poštarski ulici in v Vojašnici Petra Petriča. Obiskovalci bodo imeli priložnost spoznati delo Civilne zaščite, različnih reševalnih enot in služb, društev, organizacij, Slovenske vojske in Policije. Poleg tega bodo na voljo strokovni posveti, delavnice, okrogle mize, lutkovna predstava za najmlajše ter številne druge zanimive aktivnosti.

Za dodatno raznolikost bodo poskrbeli posebni dogodki, kot so mednarodno gasilsko tekmovanje, Regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa ter Tek 112, ki bo združil pripadnike različnih sil za zaščito, reševanje in pomoč, policiste ter vojake. Celotna prireditev bo priložnost za učenje, izmenjavo izkušenj med strokovnjaki in občani, ki želijo izboljšati svojo pripravljenost in nenazadnje tudi za druženje.

Policija se bo predstavila v vojašnici Petra Petriča

V vojašnici Petra Petriča v Kranju lahko vse tri dni obiščete razstavni prostor policije, kjer bomo policisti predstavljali svoje delo in opremo. Spoznate lahko različna področja policijskega dela. Poleg splošnih policistov bodo svoje delo predstavili tudi kriminalisti in kriminalistični tehniki, ki bodo med drugim pokazali, kako iščejo prstne odtise in druge sledove na kraju zločina.

Vodnik službenega psa in njegov štirinožni pomočnik bosta pokazala, kakšen je vsakdanjik policijskega vodnika in kako koristni so službeni psi pri svojem resnem policijskem delu.

Ogledate si lahko tudi opremo policijskih specialcev, z njimi poklepetate in izvete vse o tej najelitnejši enoti slovenske policije. Predstavili pa se bodo tudi policisti posebne policijske enote, ki jih mnogi zamenjujejo s specialci. Lahko boste pomerili njihove čelade, neprebojne jopiče in druge ščitnike ter preizkusili, kako težko je z več kot 20-kilogramsko zaščitno opremo na sebi hoditi, kaj šele teči in zraven skrbeti za varnost ljudi.

Tam pa bodo tudi policisti varnostniki, ki jih poznamo kot "može v črnem" in ki skrbijo za varnost domačih in tujih predstavnikov države oz. pomembnih institucij.

Čakajo vas tudi prometni policisti, ki bodo pokazali, kako lovijo prehitre voznike, jih ustavijo s t. i. stingerjem in preverijo, ali morda vozijo pod vplivom alkohola. Vse to počno za vašo varnost.

Na razstavnem prostoru policije lahko tudi preverite, kako policisti odkrivamo ponarejene dokumente. Ste že kdaj videl ponarejen potni list?

Preizkusite pa se lahko tudi v praktičnem postopku in prvinah samoobrambe, ter si obenem ogledate, kako usposobljeni v borilnih veščinah so naši policisti.

Za občasno glasbeno kuliso bodo poskrbeli policisti Policijskega orkestra. Niste vedeli, da imamo v policiji tudi glasbenike? Seveda, in to vrhunske! Navdušili vas bodo s svojim nastopom.