Sorodne objave

 

Danes, 1. junija 2022, se začenja druga letošnja nacionalna preventivna akcija za večjo varnost voznikov enoslednih motornih vozil, ki bo trajala do 12. junija 2022. Agencija za varnost prometa in Policija bosta osrednji dogodek, Mariborski moto dan v poslovni coni Tezno pripravili v soboto, 4. junija 2022, skupaj z Mestno občino in SPV Maribor.

nisinepremagljiv 1280x853px 1200x800

Agencija in Policija že od marca intenzivno izvajata preventivne aktivnosti, brezplačne treninge varne vožnje, predavanja in delavnice, policisti izvajajo tudi poostren nadzor. Vse to se odraža v trenutno boljši prometni varnosti motoristov in mopedistov v primerjavi z enakim obdobjem lani, kljub temu da je obseg prometa letos močno povečan.

Letos (od 1. januarja do 28. maja 2022) so po trenutno veljavnih podatkih v prometnih nesrečah umrli trije vozniki enoslednih motornih vozil, oziroma kar 70 % manj kot v enakem obdobju lani (10 umrlih voznikov). Za četrtino manj je bilo tudi hudo telesno poškodovanih in tri odstotke manj lažje telesno poškodovanih. Beležimo tudi za 12 % manj prometnih nesreč z udeležbo motoristov in mopedistov, pri čemer Agencija in Policija izpostavljata, da tudi letos delež prometnih nesreč, ki jih povzročijo vozniki enoslednih motornih vozil sami, znaša 65 % (lani 64,5 %).

Policija je v letošnjem letu začela izvajati preventivne aktivnosti za večjo varnost voznikov enoslednih motornih vozil, aktivnosti pod sloganom Policijska izkušnja kot nasvet pa se bodo nadaljevale tudi v času akcije. Policisti so letos ugotovili 1.890 kršitev cestnoprometnih predpisov, od tega so bile najpogostejše s področja hitrosti (468), neuporabe čelade (179) in vožnjo pod vplivom alkohola (134).

Policija bo še poostrila nadzor na relacijah, ki jih najpogosteje uporabljajo vozniki motornih koles in hkrati z vidika prometne varnosti spadajo med bolj nevarne. Nadzori bodo koncentrirani predvsem ob koncih tedna, glede na vremenske razmere pa bodo v nadzor vključevali tudi nadzor iz zraka. V bližini meje z Italijo lahko vozniki motornih koles pričakujejo skupne poostrene nadzore z italijansko policijo. Policija se bo osredotočala na ugotavljanje najpogostejših kršitev, ki botrujejo nastanku prometnih nesreč (vožnja z neprilagojeno hitrostjo, stran in smer vožnje), pod drobnogledom bosta tudi psihofizično stanje voznikov motornih koles in tehnična brezhibnost motornih koles.

Več informacij v sporočilu za javnost na spletni strani Javne agencije RS za varnost prometa

Povezane vsebine

Nasveti za večjo varnost motoristov