Sorodne objave

 

Na smučišču Vogel je 7. in 8. aprila 2022 potekalo usposabljanje policistov, ki naloge opravljajo na smučiščih.

Tokratno usposabljanje je prvo po dveh letih premora, ko zaradi ukrepov za zajezitev epidemije usposabljanja policistov smučarjev niso potekala. Usposabljanja se je udeležilo 20 policistov smučarjev iz policijskih uprav Nova Gorica, Kranj, Celje in Maribor.

20220407 113354

Teoretično in praktično usposabljanje

Program usposabljanja je zajemal predstavitev tehnik in zakonitostih smučanja, s poudarkom na ustreznem obvladovanju hitrosti smučanja. Obnovili so tudi znanje s področja obravnave nesreč na smučiščih, mednaordnih FIS pravil, pa tudi obveznosti upravljavcev smučišč glede varnega obratovanja žičniških naprav in ustrezne urejenosti smučišča.

Širok nabor vsebin in izmenjava izkušenj med različnimi pristojnimi službami

Tovrstna usposabljanja so za policiste, ki svoje delo opravljajo na smučiščih, izjemno uporabna, saj pri njih sodelujejo praktično vsi deležniki, ki v okviru svojih pristojnosti skrbijo za varnost na smučiščih. Tako so na tokratnem usposabljanju poleg predstavnikov Policije sodelovali še predstavnik Smučarske zveze Slovenije, zdravnik iz Splošne bolnišnice Jesenice, inšpektorja Inšpektorata za infrastrukturo, pa tudi vodja reševalcev in nadzornikov s smučišča Vogel.

20220408 090059

Prisotnost policistov na smučiščih deluje preventivno

Policisti imajo na smučiščih pomembno preventivno vlogo. Že njihova prisotnost smučarje pogosto odvrne od hujših kršitev, poleg tega pa policisti ves čas osveščajo obiskovalce smučišč o pomenu upoštevanja mednarodnih vedenjskih oz. t. i. FIS pravil. Svoje aktivnosti policija še posebej usmerja v vzgojo najmlajših smučarjev, ki so tudi najpogostejši udeleženci nesreč. Ena od vidnejših preventivnih aktivnosti policije v zadnjih letih je tudi sodelovanje v projektu Šolar na smuči.

Naloge in pristojnosti policistov na smučiščih

Policisti smučarji so pristojni za obravnavo nesreč na smučiščih, v katerih nastanejo hude telesne poškodbe ali se končajo s smrtjo. Izvajajo tudi nadzor nad prisotnostjo alkohola pri smučarjih in zagotavljajo red na smučiščih. Primarno so za varnost na smučiščih sicer odgovorni upravljavci smučišč. Ti zagotovijo nadzornike smučišč, ki skrbijo za red na smučiščih in so pristojni za kršitve, kot so objestno smučanje, nevarno prehitevanje, zapuščanje proge na nedovoljenih mestih in nevarno vračanje nazaj itd.

Policisti svetujemo: na smučanje se ustrezno pripravite, spoštujete pravila in smučajte v skladu s svojimi sposobnostmi

Najpogostejše napake, ki se vsako leto ponavljajo med smučarji, so slabša telesna pripravljenost, precenjevanje lastnih sposobnosti, vključno s sposobnostjo obvladovanja hitrosti. Policisti zato svetujemo:

  • Pred vsako sezono se na smučanje ustrezno psihofizično pripravite. Poskrbite za svojo kondicijo in moč telesa, predvsem je treba ustrezno okrepiti mišice nog.
  • Prilagodite hitrost in način smučanja svojim izkušnjam, telesni pripravljenosti, snežni podlagi, lastnostim in zasedenosti smučišča ter vremenskim razmeram.
  • Posebej pozorni bodite na otroke in smučarje ali deskarje novince, smučajte pa le na označenih in urejenih smučarskih progah. Kdor ne smuča, naj za hojo uporablja le rob smučišča.
  • Zaščitna smučarska čelada je obvezna za otroke, mlajše od 14 let, njena uporaba pa je priporočljiva tudi za odrasle.
  • Smučanje pod vplivom alkohola ali mamil je skrajno neodgovorno in nevarno za lastno življenje in življenje drugih na smučišču.
  • Pazite na svojo smučarsko opremo oz. je ne odlagajte tako, da bi ostala brez nadzora, ter na druge vredne predmete, ki jih imate s sabo.

20220407 130627

Število nesreč na smučiščih, ki jih je obravnavala policija

Na smučiščih se vsako leto zgodi precej smučarskih nesreč, večino pa jih obravnavajo nadzorniki. Tiste nesreče, ki se končajo s hudo telesno poškodbo ali celo s smrtjo, pa obravnavajo policisti.

V letošnji sezoni policisti obravnavali 170 nesreč, v katerih se je poškodovalo 181 smučarjev*

  • 2021: v 34 nesrečah je bilo udeleženih 38 smučarjev (15 se jih je huje poškodovalo, 20 pa lažje, ostali so bili nepoškodovani)
  • 2022: v 136 nesrečah je bilo udeleženih 173 smučarjev (58 se jih je huje poškodovalo, 81 pa lažje, ostali so bili nepoškodovani)
  • Skupaj: v 170 nesrečah je bilo udeleženih 181 smučarjev (73 se jih je huje poškodovalo, 101 pa lažje, ostali so bili nepoškodovani)

* Za leto 2021 so prikazani podatki od 1. novembra do 31. decembra 2021, za leto 2022 pa od 1. januarja do 5. aprila 2022.

Najpogostejši vzrok za nesreče je precenjevanje sposobnosti (74), sledi neprilagojena hitrost (16). V tem obdobju je bilo v nesrečah udeleženih 56 otrok in 15 mladoletnikov.

Med letoma 2018 in 2021 so policisti obravnavali naslednje število nesreč:

  • 2018: v 93 nesrečah je bilo udeleženih 100 smučarjev (1 oseba je umrla, 57 se jih je huje poškodovalo, 30 pa lažje, ostali so bili nepoškodovani)
  • 2019: v 92 nesrečah je bilo udeleženih 99 smučarjev (41 oseb se je huje poškodovalo, 52 pa lažje, ostali so bili nepoškodovani)
  • 2020: v 95 nesrečah je bilo udeleženih 99 smučarjev (3 osebe so umrle, 44 oseb se je huje poškodovalo, 47 pa lažje, ostali so bili nepoškodovani)
  • 2021: v 118 nesrečah je bilo udeležnih 125 smučarjev (55 oseb se je huje poškodovalo, 66 pa lažje, ostali so bili nepoškodovani)