Sorodne objave

 

Na letošnjem jubilejnem, že 20. ocenjevanje mednarodnih cestnih mejnih prehodov, ki je tudi tokrat potekalo v organizaciji Radia Maribor, Radia Koper in Turistične zveze Slovenije, komisijo pa so okrepili predstavniki Generalne policijske uprave Ministrstva za notranje zadeve, Carinske uprave in Ministrstva za javno upravo - Direktorata za investicije, nepremičnine in skupne službe državne uprave, je mednarodni cestni mejni prehod Holmec prejel priznanje za doseženo 2. mesto.

061027-Priznanje

Ocenjevanje mednarodnih mejnih prehodov je potekalo ob koncu turistične sezone, med 22. in 24. avgustom. Komisija je vzela pod drobnogled 50 mednarodnih mejnih prehodov, ki so bili razdeljeni v tri kategorije: veliki, mali in prehodi na meji z Republiko Hrvaško. Ocenjevalni kriteriji pa so bili razdeljeni v pet sklopov. Poleg zunanje urejenosti prehoda (zelenice, ocveličenost, čistost, videz poslopij, stanje cestišča) in dostopa do različnih servisov bencinska črpalka, menjalnica, javne sanitarije in informacijska pisarna), si je komisija  ogledala tudi delo mejnih organov, njihov pristop in odnos do potnikov ter ažurnost opravljanja mejne kontrole in carinske kontrole na mejnih prehodih z Republiko Hrvaško.

V kategoriji 27. manjših mednarodnih mejnih prehodov, v katerega spadajo vsi koroški mejni prehodi, se je najbolje odrezal Mednarodni mejni prehod Holmec, ki je dosegel odlično 2. mesto z osvojenimi 42. točkami, kar je samo točko manj od prvouvrščenega Mednarodnega mejnega prehoda Nova Gorica. Mednarodni mejni prehod Vič pri Dravogradu je bil šesti s 40. točkami, Mednarodni mejni prehod Radelj pa je zasedel 13. mesto s 36. točkami.

Po splošni oceni pa je treba podeliti tudi kakšno vrtnico ali bodečo nežo. Na mejnem prehodu Vič so komisijo po lanski graji zaradi zapuščenih prostorov, ki so jih v preteklosti uporabljali slovenski mejni organi, letos pozitivno presenetili z majhnimi, finančno skorajda neobremenjujočimi popravki. Prej umazana stekla omenjenih prostorov zdaj krasijo prisrčne risbice, ki zakrivajo notranjost. Omenjena novost kaže, da so z nekaj iznajdljivosti zakrili moteče in ne preveč prijazne pomanjkljivosti na mejnem prehodu, ki bo ščasoma izgubil svoj status.

 

Peter Pungartnik, spec.
Tiskovni predstavnik policijske uprave