Sorodne objave

 

Policisti na območju Policijske uprave (PU) Slovenj Gradec bodo izvajali poostrene nadzore v cestnem prometu na področju uporabe varnostnih pasov.

V času od 8. 2. 2009 do 22. 2. 2009 bo na območju Republike Slovenije potekala preventivno represivna akcija VARNOSTNI PAS. Slogan navedene akcije se glasi "PRIPNI SVOJE ŽIVLJENJE".  Namen akcije je vplivati na vedenje voznikov in potnikov v vozilih ter posredno zmanjšati najhujše posledice prometnih nesreč. Nosilec akcije je Ministrstvo za promet. Pri izvedbi akcije, ki je pripravljena na podlagi Resolucije o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje 2007-2011, aktivno sodeluje tudi policija. Akcija je terminsko usklajena z državami članicami Evropske unije in bo potekala povsod istočasno.

Varnostni pas je najučinkovitejša naprava za zaščito potnikov v osebnih in lahkih dostavnih vozilih v primeru prometne nesreče. Mednarodne izkušnje kažejo, da uporaba varnostnih pasov zmanjša število smrtnih žrtev in hudih telesnih poškodb za najmanj 40 %. V evropski uniji so prometni strokovnjaki izračunali, da bi letno preživelo 7.000 ljudi, če bi stopnja uporabe varnostnega pasu v vseh državah dosegla najvišji nivo.

Na območju PU Slovenj Gradec sta v letu 2008 umrla voznik in sopotnik, ki nista uporabljala varnostnega pasu. Prav tako je bilo v prometnih nesrečah udeleženo še 22 voznikov in trije sopotniki, ki niso uporabljali vgrajenih varnostnih pasov. Med temi sta bila dva huje telesno poškodovana, pet pa jih je utrpelo lažje telesne poškodbe. Ugotavljamo, da je še vedno zaskrbljujoča nizka pripetost z varnostnimi pasovi na zadnjih sedežih, tako odraslih kot otrok. Policisti bodo aktivnosti izvajali vsakodnevno, v vseh večjih in manjših krajih ter na vseh kategorijah cest. Nadzori bodo usmerjeni v vse kategorije motornih vozil, za katere je predpisana obvezna uporaba varnostnih pasov. Istočasno bodo policisti izvajali tudi preventivne aktivnosti skupaj z osnovnimi in srednjimi šolami, s sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, z zvezo šoferjev in avtomehanikov ter drugimi institucijami, ki se ukvarjajo z varnostjo cestnega prometa.

 

Vozniki in potniki, poskrbite za svojo varnost in "PRIPNITE SVOJE ŽIVLJENJE"!

 

Peter PUNGARTNIK, mag.
TISKOVNI PREDSTAVNIK
POLICIJSKE UPRAVE