Sorodne objave

 

V petek, 19. junija 2009, smo na Policijski upravi Slovenj Gradec slovesno praznovali dan slovenske policije. Kot je na Koroškem že v navadi, osrednje proslave vsako leto organiziramo v drugi občini. Letošnja svečanost je potekala v telovadnici Osnovne šole Dravograd.

Svečanosti so se poleg številnih zaposlenih in prejemnikov priznanj udeležili direktor Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi mag. Aleksander Jevšek, namestnica varuhinje človekovih pravic mag. Kornelija Marzel, županja in župani nekaterih koroških občin ter predstojniki državnih organov in institucij na območju PU Slovenj Gradec. Med gosti je treba posebej omeniti tudi mag. Josefa Klamingerja, direktorja Varnostne direkcije Zvezne dežele Štajerske, in goste iz Zvezne dežele Koroške.

IMG 0346
Gostje in udeleženci proslave ob dnevu slovenske policije v Dravogradu


V slavnostnem govoru je direktor PU Slovenj Gradec dr. Jurij Ferme dejal: "Letos praznujemo že 18. obletnico samostojnosti Slovenije. 27. junij, ki je bil izbran za naš dan, dan slovenske policije, nosi v sebi veliko žlahtnosti in državotvornosti. Veliko tega ima svoje korenine prav tukaj na Koroškem, v bojih na Holmcu. Vse nas policiste, policistke, takratne miličnike in miličnice, rezervne miličnike in ostale zaposlene ter celo slovensko družbo mora ta dan spominjati na našo zelo pomembno vlogo v času osamosvajanja naše države. Našo takratno nalogo smo vestno, hrabro in častno opravili. Na to smo lahko upravičeno ponosni. Čas, ki ga živimo, je izredno razgiban. Komaj smo ukinili izvajanje mejne kontrole na meji s sosednjo Republiko Avstrijo, že smo se soočili z zahtevnimi nalogami varovanja prireditev, ko je Slovenija predsedovala Evropski uniji. Ko smo te naloge uspešno opravili, se tudi mi v policiji, tako kot vsi drugi, ukvarjamo z izzivi, ki jih povzroča gospodarska kriza."

IMG 0349

Slavnostni govor dr. Jurija Fermeta, direktorja PU Slovenj Gradec


Po slavnostnem govoru direktorja PU Slovenj Gradec je mag. Aleksander Jevšek pozdravil navzoče v imenu v. d. generalnega direktorja policije Janka Gorška. Pri tem je izrekel nekaj spodbudnih besed o delu PU Slovenj Gradec ter čestital vsem zaposlenim in prejemnikom priznanj ob dnevu policije.

IMG 0352

Slavnostni govor mag. Aleksandra Jevška, direktorja UKP GPU


Zbrane je pozdravila tudi županja Občine Dravograd Marjana Cigala, ki je poudarila vlogo policije v procesih osamosvajanja ter pomen krepitve dobrega sodelovanja z okoljem.

IMG 0353
Pozdravni govor Marjane Cigala, županje Občine Dravograd

IMG 0350

V kulturnem delu programa je poleg učenk in učencev Osnovne šole Dravograd sodeloval tudi Moški pevski zbor Štefan Goršek - ČAKI.

 

Mag. Aleksander Jevšek in dr. Jurij Ferme sta podelila priznanja policije in znake policije za 10, 20 in 30 let dela v policiji.

Zlati ščit policije so prejeli:

  • Milenko Grudnik,
  • Maksimiljan Novak in
  • Zvonko Stermšnik.

Srebrni ščit policije so prejeli:

  • Anton Drevenšek,
  • Miran Ornik,
  • Jadranka Saletinger,
  • Silvo Velički,
  • Marijan Zalesnik in
  • Stane Kozar.

Bronasti ščit policije so prejeli:

  • Sonja Gnamuš,
  • Zoran Kralj,
  • Boštjan Helbl in
  • Bojan Zadravec.

Medalje za požrtvovalnost so prejeli:

  • Tomaž Hartman,
  • Roman Hauptman,
  • Andrej Hribernik in
  • Branko Konc,

ki so 22. februarja 2009 rešili življenje mlajšega občana.

 

Na proslavi so bila podeljena tudi posebna priznanja in praktične nagrade likovnega natečaja na temo Policisti v mojem kraju, ki ga je v okviru praznovanja dneva policije v začetku leta 2009 razpisala PU Slovenj Gradec. Na natečaj je prispelo 295 likovnih del učencev osnovnih šol iz vse Koroške. Nagrade sta podelila profesor Karel Pečko, akademski slikar in grafik, in mag. Dušan Ferenčak, vodja Sektorja uniformirane policije PU Slovenj Gradec.

IMG 0365

 Podelitev priznanja za likovno delo na temo Policisti v mojem kraju


Ob zaključku svečanosti je kvartet Policijskega orkestra zaigral nekaj skladb. Po proslavi je bilo pri zgradbi vadbenega centra Vič pri Dravogradu družabno srečanje, ki so ga organizirali PU Slovenj Gradec, Območni policijski sindikat Slovenj Gradec, Policijsko veteransko društvo Sever za Koroško, IPA regionalni klub za Koroško in Klub upokojenih delavcev policije Koroške.

V sproščenem prazničnem vzdušju smo nazdravili in poklepetali ter z upokojenimi policisti in veterani osamosvojitvene vojne na Koroškem obujali spomine na prehojene poti, ki so nas združile in na svojstven način zaznamovale.