Sporočila za javnost

V letu 2008 smo na Policijski upravi Ljubljana, v Skupini za mladoletniško kriminaliteto, oblikovali preventivni izdelek z imenom POLICIST BENO, KAJ PA ZDAJ?

Za kaj pravzaprav gre? Policist Beno je osrednji lik STRIPA, sestavljenega iz 10 vsebinsko ločenih in hkrati povezanih zgodb, v katerih, v vseh vlogah in situacijah, nastopajo živali. Vsaka zgodba v stripu ima svoj uvod, rizično situacijo in zaključek. Rizična situacija je tista, zaradi katere se otrok/žival znajde v stiski. Le-ta zato vedno znova obupano išče rešitev in se temu posledično obrača na druge odrasle živali/osebe, ki bi po njegovem mnenju mogle in znale primerno pomagati ali ukrepati. Osrednji lik, medved policist Beno, skupaj s svojimi uniformiranimi policijskimi kot kriminalističnimi kolegi, otroku/živali pomaga. Prav z različnimi zaključki zgodb, v katerih se otrok/žival prednostno zaupa svojim staršem, sorodnikom, zaupnim osebam ali šolskim delavcem in preko njih tudi strokovnjakom vladnih in nevladnih organizacij ter policiji, policist Beno sporoča, da smo v boju zoper kakršnokoli nasilje nad otroki uspešni le s skupnimi močmi.

Strip POLICIST BENO, KAJ PA ZDAJ? je namenjen otrokom v starosti od 8 do 10 let. V prostorih šole in ob prisotnosti učiteljev, policisti lokalne policijske postaje v celoti predelajo strip z učenci 3., 4. in 5. razredov osnovnih šol, tekom učnih delavnic v dolžini dveh šolskih ur. Učenci z vstopom policista v osnovno šolo, poleg vsebine stripa, spoznajo tudi delo policije, kot tudi policista samega ter njegovo, ne vedno nujno represivno vlogo. Ob koncu učne delavnice izvod stripa ostane učitelju/ici z namenom pomoči pri razreševanju morebitnih problemov v prihodnosti. Vsak učenec svoj izvod stripa prejme v trajno last, kar simbolično potrdi s prstnim odtisom na izvodu stripa. Odnese ga domov, k svoji družini, kjer lahko skupaj s starši in ostalimi, njemu pomembnimi osebami, vsebino stripa še enkrat ali večkrat podrobno predela.

V šolskem letu 2007/08 je bil projekt pilotsko izveden na vseh osnovnih šolah in njihovih podružnicah na območju PP Kočevje, PP Ribnica, PP Vrhnika, PP Logatec, PP Trbovlje, PP Zagorje ob Savi, PP Hrastnik. Zaradi izjemnega odziva in toplega sprejema policista Bena, kot tudi ostalih njegovih sodelavcev, smo se odločili, da projekt v šolskem letu 2008/09 razširimo na preostale osnovne šole na območju PU Ljubljana. Želimo pa si, da bi Bena v prihodnje spoz nali prav vsi učenci po vseh osnovnih šolah na območju Republike Slovenije.

naslovnica

 

BENO V ŠOLI MED UČENCI

 

 

KAJ PRAVIJO OTROCI?

 

Vsak učenec je po predstavitvi preventivnega projekta ?Policist Beno, kaj pa zdaj?? v reševanje prejel list z vprašanji, na katerem so ocenjevali tako podobo in vsebino stripa, kot tudi policiste, ki so strip predstavljali.

Učenci so bili navdušeni nad tem, da zanimive, predvsem pa resnične zgodbe osebno predstavljajo uniformirani policisti  in to na njim prijeten način ? v obliki stripa. Lik Bena in njegovih živalskih policijsko-kriminalističnih sodelavcev so popolnoma sprejeli.

Zgodbe so po njihovem mnenju predvsem poučne, jasno napisane kot tudi zelo lepo in nazorno narisane. Teksta je, po njihovem mnenju povsem dovolj, le zgodb premalo. Nič ne bi imeli proti, če bi se strip razširil še za nekaj zgodb. Predvsem pa si želijo, da bi se vse, prav vse zgodbe vseh živalih in otrok, srečno končale.

Tokrat so bili ocenjeni tudi policisti. Njihovi predstojniki so bili zelo zadovoljni, ko so videli najvišje ocene. Pogosto so bile poleg odličnih ocen še duhovite pripombe in prisrčne ?the best? zahvale. Ob slovesu so učenci glasno vabili policiste naj jih še kdaj obiščejo, že naslednji dan, če je le mogoče in obljubljali, da jih pocukajo za rokav, v kolikor se bodo znašli v takšnih stiskah kot živali v stripu.

 

 

KAJ PRAVI STROKA?

 

Tako kot učenci so tudi učitelji in ostali prisotni strokovnjaki osnovnih šol, v roke prejeli vprašalnik s povabilom, naj podajo svoja mnenja o projektu "Policist Beno, kaj pa zdaj?". Odgovori učiteljev kot učencev so si pravzaprav zelo podobni. Projekt so sprejeli odprtih rok. Zgodbe se jim zdijo še kako zelo primerne, zelo domiselne, poučne in življenjsko realne. Vsebina posamezne zgodbe je jasna, zelo nazorna, kratka, jedrnata, s pravo količino teksta, primernega tudi za slabše bralce. Po njihovem mnenju je posrečena izbira živali kot junakov stripa, saj se z njimi učenci z lahkoto poistovetijo. Menijo, da je še kako dobrodošlo, da jim občutljive teme ponazori nekdo drug, ki ni učitelj. Podpirajo idejo vstopa uniformiranega policista v šolo s Policistom Benom, saj policist predstavi sebe, svoje delo in je dejansko tisti, ki učencem lahko pomaga. Učitelji pravijo: ŠE, pridite še enkrat, večkrat, za več ur?.

 

 

MEDIJI O BENU


ZAHVALE