Sorodne objave

 

Policisti motoristi Postaje prometne policije Koper so se 17. aprila 2009 podali na kondicijsko vožnjo iz Kopra do Kobarida in nazaj.

Pred začetkom kondicijske vožnje je policiste motoriste nagovoril direktor Policijske uprave Koper Božidar Štemberger. Čeprav je še dobro uro pred načrtovanim odhodom močno deževalo, policisti o odpovedi vožnje niso niti razmišljali.

Malo pred odhodom se je vreme znatno izboljšalo in posijalo je sonce. A ker so bile ceste še vedno mokre in spolzke, je motorist-inštruktor Dario Benčič udeležencem pred odhodom dodatno svetoval o varni vožnji. Pri tem jih je opozoril na mokro in spolzko vozišče ter posebnosti pri vožnji v takih razmerah.

NagovorDdirektorjaPU

Nagovor direktorja PU - Policiste sta uvodoma pozdravila komandir PPP Koper Janko Brezovnik
in direktor PU Koper Božidar Štemberger ter jim zaželela srečno vožnjo.

NapotkiInstruktorjaNapotki inštruktorja - Motorist-inštruktor Dario Benčič je vse udeležencev pred odhodom še enkrat opozoril na varno vožnjo.

PripravaMotornihKoles

Priprava motornih koles - Pred vožnjo je potrebna celovita priprava motornih koles.

ZadnjePripraveŠe zadnje priprave - Pred odhodom je treba poskrbeti še za zadnje malenkosti. Ker gre za formirano kolono, bo prvi motorist po potrebi uporabil svetlobne znake, ki označujejo kolono s spremstvom. Zadnje vozilo, osebni avtomobil, pa ima nameščeno modro in zeleno luč.


Kondicijski vožnji sta se priključila tudi dva policista Policijske postaje Koper, ki naloge varovanja državne meje občasno opravljata z motornimi kolesi.

PolicistiMotoristiPPKoper Policisti motoristi PP Koper - Kondicijski vožnji sta se priključila tudi dva policista Policijske postaje Koper z motornima kolesoma enduro znamke BMW.


Delo prometnega policista zaradi nenehnega spreminjanja zakonodaje zahteva redna usposabljanja za delo z različnimi tehničnimi pripomočki, dodatna izobraževanja, in nenazadnje tudi skrb za ustrezno psihofizično pripravljenost za varno udeležbo v cestnem prometu bodisi s specialnimi policijskimi avtomobili ali policijskimi motornimi kolesi.

Zaključek ene od takih oblik usposabljanja je tudi kondicijska vožnja s policijskim motornim kolesom. Predhodno morajo policisti motoristi uspešno opraviti spretnostno vožnjo na trenažnem poligonu, kjer se pod strokovnim vodstvom policistov inštruktorjev varne vožnje Darja Benčiča in Simona Kastelica naučijo izogibanja ovir na vozišču in obvladovanja vozila v različnih voznih situacijah.

Za varno vožnjo je poleg usposobljenosti in dobre psihofizične pripravljenosti voznika ter ustrezne opreme in brezhibnosti vozila pomembno tudi to, da zna voznik med vožnjo predvideti potencialne nevarnosti. Hkrati mora biti v kritičnih situacijah sposoben pravilno ukrepati.

OdhodOdhod - Policisti so se odpravili na kondicijsko vožnjo na relaciji Kozina-Divača-Sežana-Nova Gorica-Kobarid in nazaj.


Primarne naloge policistov Postaje prometne policije Koper so urejanje in nadzor cestnega prometa na avtocestah in glavnih cestah na območju obalno-kraške regije ter obravnavanje hujših prometnih nesreč. Po potrebi pa policisti izvajajo tudi druge naloge na celotnem območju policijske uprave.

Policisti naloge opravljajo z osebnimi avtomobili, motornimi kolesi, specialnimi policijskimi vozili za kontrolo hitrosti in video-nadzornim sistemom Provida. Uporabljajo tudi specialna vozila, opremljena za kontrolo tehnične brezhibnosti vozil v cestnem prometu.

Ena od ustaljenih oblik nadzora vseh vrst tovornega prometa so tudi skupni nadzori z drugimi inšpekcijskimi službami, carino in podjetjem, ki je pooblaščeno za ugotavljanja osnih obremenitev tovornih vozil.

PostanekMedPotjo Postanek med potjo - Postanek med potjo


Policisti letno z vsemi vozili skupaj prevozijo okoli 500.000 km. Kako pomembno in uspešno je usposabljanje za vožnjo z motornimi kolesi pove tudi podatek, da policisti motoristi že vrsto let niso bili udeleženi v nobeni prometni nesreči.

Prometni policisti z usposabljanji in pripravami na vožnjo z motornimi kolesi tudi na tak način sporočajo drugim udeležencem v prometu, zlasti motoristom, kako pomembna je varna vožnja. Hkrati jih vabijo, da se jim pridružijo na različnih prireditvah, na katerih bodo skupaj z drugimi organizatorji in udeleženci prenašali svoje izkušnje tistim, ki so v prometu najbolj ogroženi in ranljivi.

SkupinskaSlikaSkupinska slika - Skupinska fotografija vseh udeležencev - 17 motoristov Postaje prometne policije  Koper in 2 motorista Policijske postaje Koper