Sorodne objave

 

Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je bil kot predsedujoči Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) dne 11.1.2005 na delovnem obisku na Kosovu. S predstavniki mednarodne skupnosti, kosovskih oblasti in kosovskih Srbov se je pogovarjal o političnih in varnostnih razmerah v pokrajini in njeni decentralizaciji.

Rupel01 Pogovor mOb tej priložnosti pa se je srečal tudi s predstavniki slovenske policije in vojske, ki v mednarodnih enotah UNMIK CIVPOL in KFOR sodelujejo pri zagotavljanju miru in stabilnosti na tem območju.

Minister se je v nagovoru policistom in vojakom zahvalil za dobro opravljeno delo v preteklosti in dejal, da si bo Slovenija kot predsedujoča OVSE še naprej prizadevala za dosego miru in stabilnosti na Balkanu. Rupel02 Kaj m

Ne le zato, ker je država, ki se je iz nekoč skupnega političnega sistema uspešno in dokaj hitro vključila v družino evropskih držav, ampak tudi zato, ker je predsedovanje OVSE prevzela v prelomnem letu za Kosovo, ko naj bi se začeli pogovori o njegovem statusu. Slovenija je v tem procesu dragocena, saj je dobra poznavalka te problematike, ki jo je treba reševati z dialogom in po evropskih standardih. Bolje je namreč na tak način doseči evropeizacijo Balkana, kot pa dovoliti, da bi prišlo do balkanizacije Evrope.

V nadaljevanju obiska sta se na krajšem družabnem srečanju vodja policijskega in vojaškega kontingenta, višji policijski inšpektor Matjaž KOMERIČKI in stotnik Branko LORENČIČ, zahvalila za obisk in vzpodbudne besede ter mu izročila simbolična darila - plakete enot.

Rupel03 Plaketa mMinister se je nato v krajših neformalnih razgovorih s pripadniki policistov in vojakov pozanimal o življenjskih in varnostnih razmerah na Kosovu, zaradi časovne stiske pa se je moral hitro posloviti. Pred odhodom se je policistom in vojakom še enkrat zahvalil za dosedanje delo in jim zaželel uspešno in varno opravljanje nalog tudi v prihodnosti.