Zima gre h koncu in zunaj že diši po pomladi, tudi po zaslugi kurentov, ki te dni obiskujejo številne kraje po Sloveniji. Pri odganjanju zime in zla so se ustavili tudi pri policistih.

DSC06384

Kurenti so se pri svojem "pohodu" po Sloveniji najprej ustavili na Štajerskem. Policijsko upravo Maribor so obiskali kurenti in pokači Turističnega društva Koranti Póbrežje in Pobreški pokači iz Pobrežja pri Ptuju. Zaposlene na policijski upravi so prijetno presenetili s svojim prešernim rajanjem in prijaznimi nasmehi, ki se skrivajo pod na prvi pogled prav strašljivimi maskami.

MATC3929

Nato so nadaljevali pot proti prestolnici. Kurenti Etnografskega društva Ježevka, ki prihajajo s Ptuja, so prinesli pomlad tudi na Generalno policijsko upravo. S svojimi značilnimi zvonci so dodobra "pretresli" šestnadstropno stavbo, saj se je njihov bučen obisk razlegel do prav vsake pisarne.

MATC3957

Policijski uslužbenci so kurente tako v Mariboru kot v Ljubljani sprejeli z navdušenjem. Ne nazadnje jih druži skupno poslanstvo - odganjanje zla, v takšnih ali drugačnih oblikah. Kurenti so policistom zagotovili, da bo zime kmalu konec, pri odganjanju zla pa bodo morda potrebovali pomoč policistov. Prav zato jih je osebno sprejel in nagovoril tudi sam generalni direktor policije Marjan Fank.

MATC3877

Kurenti so "potožili", da so ti dnevi zanje kar naporni, saj so na poti od 2. pa vse do 28. februarja, torej kar 26 dni, od jutra do večera. A jim energijo daje topel sprejem ljudi, ki so ga deležni na prav vseh koncih Slovenije. Da delo kurentov sploh ni lahko, kaže tudi njihova "oprava", ki tehta med 25 in 40 kilogramov. Že stati na mestu v njej zahteva kar nekaj fizične pripravljenosti, za poplesavanje in skakanje pa je potrebna resna kondicija. Vendarle pa je takšna fizična aktivnost tudi blagodejna, saj kurenti z njo ohranjajo svojo čilost in mladostnost, kar dokazuje tudi najstarejši član Etnografskega društva Ježevka, ki ob svojem mladostnem videzu šteje že 73 let. Kot zanimivost - najmlajša članica jih ima le štiri, a že zdaj dobro pozna svoje naloge in dolžnosti.

MATC4062

Pustni čas naj bo vesel, a tudi varen - policisti svetujemo