V zvezi z današnjimi objavami v nekaterih medijih glede prometne kontrole, ki so jo lani novembra policisti opravili pri javnem funkcionarju, obveščamo, da smo v zvezi s tem ponovno uvedli postopek notranjega nadzora.


Zvočni posnetek izjave Simona Veličkega, direktorja Policijske uprave Kranj (mp3)  


Na kranjski policijski upravi so v okviru pooblastil konec lanskega leta opravili notranji nadzor in ga na podlagi takrat zbranih podatkov tudi zaključili, saj tedaj niso bile potrjene nepravilnosti oz. navedbe, da bi škofjeloška policista ustavitev funkcionarja vnaprej načrtovala. Med policisti so bile sicer zaznane nekatere informacije, ki so nakazovale sporno ravnanje, vendar jih z dokazi ni bilo mogoče potrditi.

Vendar pa takratni zaključek nadzora ne pomeni tudi zaključka ugotavljanja dejanskega stanja, saj postopek omogoča nadaljevanje preverjanja, če se pridobijo nove informacije ali podatki. Postopek notranjega nadzora je bil zato na podlagi pred kratkim pridobljenih novih podatkov spet uveden.

"Na podlagi navedb v anonimnem pismu in korespondence, razvidne na družbenem omrežju, vse navedbe podrobno preverjamo in smo o njih že obvestili Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije. Glede na ugotovitve pa bomo ustrezno ukrepali tudi v Policiji," je poudaril generalni direktor policije Marjan Fank.

"Kot smo v javnosti že večkrat izpostavili, podpiramo sindikalna prizadevanja za izboljšanje delovnih razmer in statusa policistov, vendar znotraj zakonskih okvirov. Morebitne zlorabe sindikalnega poslanstva so nedopustne, v nasprotju s kodeksom policijske etike, predstavljajo pa tudi kršitev določb kolektivne pogodbe za policiste, zato tak način ravnanja ostro obsojamo," je dejal Fank.

"Taka dejanja mečejo slabo luč na številne policistke in policiste, ki z vso skrbnostjo in odgovornostjo opravljajo svoje delo. Vsa ravnanja, ki bi bila v nasprotju s strokovnostjo in zakonitostjo policijskega dela, v Policiji absolutno obsojamo, saj pomenijo grob poseg v organizacijsko integriteto, obenem pa takšna parcialna dejanja posameznikov povzročajo škodo vsem policistkam in policistom, celotni policiji, ki se zavzema za spoštovanje visokih etičnih in moralnih načel! Policija zagotavlja ustavne in zakonske pravice vsem ljudem pod enakimi pogoji. Pri tem stališču bomo dosledno vztrajali še naprej,« je še poudaril generalni direktor policije.