Zaradi številnih vprašanj v povezavi s stališči vodstva policije do policijske stavke in različnega razumevanja nekaterih aktivnosti v javnosti moramo ponovno poudariti nekatera dejstva, ki pa jih na žalost posamezniki načrtno zamegljujejo in napačno interpretirajo ter prilagajajo svojim interesom. Nekatere naloge so namreč obligatorne in se policisti, tudi če stavkajo, ne morejo sami odločati, ali jih bodo izvajali ali ne.

Stavkovne zahteve obeh sindikatov podpiramo

Dejstvo je, da vodstvo policije odločitev za aktualno stavko ocenjuje kot legitimen način doseganja zahtev, do katerih so policisti večinoma povsem upravičeni. Razumemo stisko policistov in ocenjujemo, da mora biti poklic policista tudi ustrezno ovrednoten, za kar se borimo skupaj s sindikati in ostalimi zaposlenimi in se bomo tudi v prihodnje.


Toda policijska stavka ne sme prizadeti varnosti v državi

Stavke zato ne preprečujemo, nasprotno, tako v pogovorih s sindikati kot obema pogajalskima skupinama poskušamo storiti vse, da bi prišlo do dogovora. Predvsem pa si prizadevamo za to, da policijska stavka ne bi neposredno vplivala na ljudi, na njihovo varnost. Državljani potrebujejo varnost in občutek varnosti. Za to smo v Policiji odgovorni.


Policisti imajo tudi med stavko določene obveznosti

Policisti morajo tudi v času stavke dosledno opravljati vse zakonsko predpisane naloge. Te obveznosti policistom ne nalagamo v vodstvu policije, ampak policiji to nalaga zakon (76. člen Zakona o organiziranosti in delu v policiji).  Namen opravljanja določenih nalog zato ni »inkasantstvo«, ampak zagotavljanje varnosti vsem prebivalcem države.

Poudariti moramo tudi, da policisti, ki stavkajo in ob tem izvajajo vse nujne in zakonsko določene naloge, zato še niso stavkokazi in ne smejo biti predmet kritike ali očitkov sindikalnih predstavnikov.

Pomembno je še, da policisti tudi v času stavke spoštujejo kodeks policijske etike in ohranjajo spoštljivo komunikacijo tako med sabo kot tudi do vseh občanov, s katerimi imajo postopek.


Med stavko mora policija zagotavljati tudi prometno varnost v državi

Med nalogami, ki jih morajo policisti opravljati tudi med stavko, sta tudi nadzor in urejanje prometa na javnih cestah. Poleg tega so v zakonu izrecno navedene še naloge varovanja državne meje in opravljanja mejne kontrole, opravljanja nalog, določenih v predpisih o tujcih, preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj …


Na poslabšanje prometne varnosti v državi se v policiji moramo odzvati

Vsekakor je dolžnost policije, da poskuša na različne razpoložljive načine in v okviru svojih pristojnosti izboljšati prometno varnost, tako s pisnimi navodili, usmeritvami in odrejenimi ukrepi policistom kot z delovnimi posveti in operativnimi sestanki v policijskih enotah na vseh ravneh policije.


Sestanke in navodila policiji narekuje varnostna problematika

Sestanki in navodila policistom niso nič novega in nimajo nobene zveze s policijsko stavko. Nikakor niso oblika pritiska na policiste, ker bi stavkali, kakor želita prikazati policijska sindikata, ampak jih narekuje na nekem področju pereča varnostna problematika. Gre za predpisan in ustaljen sistem dela in odrejanja nalog policistom, ki lahko v hierarhični organizaciji, kot je policija, edino funkcionira. Dnevno je v celotni policiji tovrstnih sestankov veliko, za različna delovna področja.


Konkretne naloge policistom odrejajo vodje enot, in ne sindikati

Če je na primer na določenem cestnem odseku prišlo do poslabšanja prometne varnosti, se vodja območne enote mora odzvati in sprejeti odločitve o ustreznih ukrepih in načinih, kako se je najbolje odzvati na nastalo problematiko. Za svojo enoto mora načrtovati ustrezno število patrulj z jasno določenimi cestnimi odseki in časovnim okvirom prisotnosti patrulje na posameznem odseku. Sem sodi delo na terenu, in ne iz pisarne. Policisti, tudi med stavko, pa so dolžni navodila svojih nadrejenih upoštevati ter naloge opraviti pravočasno in učinkovito. Njihovi vodje pa morajo v sprotnih nadzorih to tudi preverjati.

Nikakor pa ne pristajamo na to, da bi bilo organiziranje dela v policijski enoti v pristojnosti sindikalnih zaupnikov, saj to ni niti njihovo poslanstvo niti njihova pristojnost.


Če zazna hujšo kršitev, policist mora ukrepati!

Kadar policist izvaja nadzor in zazna prekršek, mora ukrepati. Npr. pri nadzoru cestnega prometa je cestnoprometnega kršitelja, ki vozi prehitro, pod vplivom alkohola ipd., policist dolžan ustaviti. Tudi če stavka, kršitve ne sme spregledati.


Tudi to, kako bo ukrepal zoper kršitelja, ali z opozorilom ali globo, je zakonsko določeno

T. i. diskrecijska pravica daje policistu po Zakonu o prekrških možnost, da za nekatere prekrške kršitelju izreče zgolj opozorilo. Gre za t. i. prekrške neznatnega pomena: kjer niso nastale škodljive posledice in kjer – ob danih ostalih zakonskih pogojih – policist oceni, da bo opozorilo kot ukrep učinkovalo pri kršitelju. Torej so pogoji za izrek opozorila zakonsko določeni in si jih policist sam ne more izmisliti. Za hujše kršitve, to so kršitve, ki najbolj ogrožajo udeležence v prometu, pa diskrecijske pravice nima in mora kršitelj zanje odgovarjati! Ko torej policist zazna takšno kršitev, jo mora obravnavati na predpisan način in izdati globo ter izvesti vse ostale potrebne ukrepe. To velja tudi med stavko! Če policist med stavkanjem ne bi izvedel zakonsko določenih in nujnih ukrepov za kršitve, ki bi jih zaznal, bi sam kršil zakon.


Naš skupni cilj in cilj vseh zaposlenih v policiji mora biti, da Policija ostane odgovorna, zaupanja vredna institucija, na katero lahko v slehernem trenutku računa vsak posameznik v državi, ki bo potreboval našo pomoč ali ukrepanje.


Zvočni posnetek izjave vodje Službe generalnega direktorja policije Tomaža Pečjaka (mp3) 


Pravico do stavke policistov omejuje Zakon o organiziranosti in delu v policiji (Uradni list RS, št. 15/13 in 11/14), ki v 76. členu določa, da morajo policisti med stavko opravljati naslednje naloge policije:

  • varovanje življenja, osebne varnosti ljudi in premoženja;
  • preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj;
  • odkrivanje in prijemanje storilcev kaznivih dejanj in drugih iskanih oseb ter njihovo izročanje pristojnim organom;
  • varovanje določenih oseb, organov, objektov, prostorov in okolišev državnih organov;
  • vzdrževanje javnega reda;
  • nadzor in urejanje prometa na javnih cestah;
  • izvajanje nadzora državne meje;
  • opravljanje nalog, določenih v predpisih o tujcih.

Naloge so policisti dolžni opravljati pravočasno, učinkovito in v skladu z navodili nadrejenih, predvsem pa so med stavko dolžni zagotoviti nemoteno izvajanje nalog.