Sorodne objave

 

Vodnik službenega psa iz Generalnega carinskega urada se je med 22. marcem in 2. aprilom 2010 v Oddelku za šolanje službenih psov udeležil uvajanja vodnika službenega psa z novim službenim psom.

IMG_0260

Z leve: vodja OŠSP Marko Medvešek, Dušan Rajgelj iz Sektorja za preiskave Carinske uprave RS, Štefan Kuhar iz Generalnega carinskega urada, nemška ovčarka Adonis, inštruktor OŠSP Marko Štritof in namestnik vodje OŠSP Andrej Muhvič


Delo vodnikov in službenih psov v policiji


Ob prihodu ga je sprejel namestnik vodje Oddelka za šolanje službenih psov (OŠSP) Andrej Muhvič, inštruktorji Marjan Levstik, Igor Parežnik, Silven Majhenič in Marko Štritof pa so mu podrobneje predstavili tečaj in potek dela. Kuhar je zelo kmalu spoznal tudi svojo novo sodelavko - psičko Adonis. Ta je pasme nemški ovčar in je izšolana za iskanje prepovedanih drog.

Po krajšem uvodu in spoznavanju se je začelo resno delo. Najprej sprehodi, pogovori in navezava z novim psom. Vodnik in psička sta se brez težav ujela in že tretji dan vadila na poligonu. Treninge iskanja, ki so se začeli že drugi dan, so opravljali na različnih lokacijah na Jesenicah, v Celju, v Ljubljani z okolico in v okolici Gmajnic, kjer ima Oddelek za šolanje službenih psov tudi svoj sedež.

Opravljala sta različne preglede terena, tovornih vozil, skladiščnih prostorov, osebnih vozil in objektov. Po prvem tednu je vodnik psičko odpeljal k sebi domov, na njeni novi naslov, kjer je spoznala življenje in živali na kmetiji, predstavil pa ji je tudi prejšnjo službeno psičko Akso. Adonis se je po besedah svojega sodelavca hitro vključila v novo okolje.

Psička je vse preglede opravila zelo dobro in v dvotedenskem skupnem delu sta se z novim vodnikom dobro ujela. A s treningi in vajami še nista opravila, saj ju čaka še veliko dela.

IMG 0262

Štefan Kuhar z novo štirinožno sodelavko Adonis

* * *

Vodnik službenega psa iz Generalnega carinskega urada Štefan Kuhar se je že leta 2004 v Oddelku za šolanje službenih psov udeležil osnovnega tečaja za vodnika službenega psa za specialistično uporabo in dobil prvo psičko za iskanje prepovedanih drog - nemško ovčarko z imenom Aksa.

Od konca 2004, ko je uspešno končal osnovni tečaj, pa do letos je opravljal dela in naloge v mobilni skupini Generalnega carinskega urada, v Referatu za zatiranje tihotapstva Murska Sobota. Ker je službena psička Aksa z leti opešala, so se skupaj z vodstvom odločili za zamenjavo službenega psa. Vodnik Kuhar je tako dobil novo štirinožno sodelavko, nemška ovčarka Adonis pa novega partnerja in prijatelja.