Sorodne objave

 

Republika Hrvaška je v zadnjih urah poslala pet vlakov migrantov in 1.000 migrantov z avtobusi, v nadaljevanju večera pa naj bi prispeli še dodatni vlaki.

Danes do 18. ure je v Slovenijo prišlo že več kot 9.000 migrantov, kar pomeni, da bomo danes, upoštevajoč zgoraj navedene številke, prišli do številke 15.000 migrantov. Že od samega začetka opozarjamo, da lahko prihod več kot 5.000 migrantov dnevno predstavlja izredno veliko težavo, tako velikega vala, s katerim se Slovenija danes sooča, pa ne zmore normalno obvladovati nobena država. Slovenija nima neomejenih kapacitet niti pri prostorih niti ljudeh, kakor tudi ne v tehniki in logistiki. Z razpoložljivimi sredstvi poskušamo delati optimalno.

Glede na možnosti, število in okoliščine, povezane z načinom pošiljanja migrantov, policija, Civilna zaščite, Slovenska vojska, prostovoljci in drugi akterji vlagajo maksimalne napore v obvladovanje teh izjemno težkih razmer. Poudarjamo, da so razmere pod nadzorom, vendar resnično s skrajnimi napori. Policija z migranti ravna humano, vendar pa je obvladovanje tako velikega števila oseb zelo zahtevno. Poleg tega je izčrpanost med vsemi akterji na terenu velika, tako da s skrajnimi napori zagotavljajo oskrbo migrantov. Zato se vsem, ki na terenu sodelujejo pri obvladovanju te težke situacije, iskreno zahvaljujemo za njihovo brezpogojno delo, požrtvovalnost in potrpežljivost.

V tem trenutku v Sloveniji na vseh ravneh iščemo in pripravljamo takojšnje, kratkoročne in dolgoročne rešitve, s katerimi bi našo državo razbremenili hudega migracijskega pritiska in našli dolgoročne rešitve, s katerimi bi prišli do trajnejše rešitve nastale situacije.


Aktivnosti slovenske policije v zvezi z aktualnimi migracijskimi tokovi