Pri Krnskem jezeru je 14. novembra 2009 potekala tradicionalna slovesnost v počastitev vseh padlih in umrlih vojakov ter konca I. svetovne vojne. Spominskega pohoda na Krn, ki so organizatorji pripravili že dvanajsto leto zapored, so se udeležili tudi številni policisti in policistke iz različnih policijskih uprav in drugi delavci policije.

Jezero4

Tokratnega pohoda se je kljub slabemu jesenskemu vremenu udeležilo okoli 300 pohodnikov in praporščakov. Med njimi so bili predstavniki iz sedmih evropskih držav, predstavniki Zveze policijskih veteranskih društev Sever, pripadniki Slovenske vojske, udeleženci v uniformah iz prve svetovne vojne, prišli so tudi veleposlaniki in vojaški atašeji. Zaradi več kot 30 centimetrov debele snežne odeje so pohodniki letos krenili z Lepene.

Jezero2

Zbrane je na letošnji spominski slovesnosti, ki je potekala pod geslom Krn - pohod spomina 1918 - 2009, nagovoril predsednik organizacijskega odbora Janko Sebastjan Stušek, slovesni govornik pa je bil Janez Pajer, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo, ki je ob tej priložnosti spomnil na nepojmljivo morijo v prvi svetovni vojni, še posebej na soški fronti. Posebno priznanje je prejel upokojeni polkovnik madžarske vojske Gabor Ovarij, redni udeleženec slovesnosti pri Krnskem jezeru.

Jezero6

Na proslavi so nastopili člani Policijskega orkestra.

Sledila je tradicionalna komemoracija za padlimi vojaki pri "madžarskem križu" na Dupli planini. Zvečer pa so se na obrežju Krnskega jezera zbrali pohodniki z baklami v rokah in še enkrat počastili spomin na padle in umrle v prvi svetovni vojni, ki se je končala s kapitulacijo Nemčije 11. novembra 1918.

IMG 1893

Pošta Slovenije je letos ob bivaku odprla tudi enodnevno pošto 5234 Krnsko jezero s posebnim žigom, novogoriško filatelistično društvo pa je izdalo spominsko dopisnico.