Sorodne objave

 

Policija se je jeseni 2013 pridružila projektu Varno na kolesu, v katerem je sodelovalo skoraj 2.500 učenk in učencev 92 osnovnih šol iz vse Slovenije. Danes, 29. maja 2014, smo na zaključni prireditvi z organizatorji projekta med 10 finalisti razglasili zmagovalce ter šolam podelili zaslužene nagrade.

zmagovalci1

Najboljših deset finalistov izmed skupno 92 sodelujočih šol je danes prejelo priznanja in zaslužene nagrade. Strokovno žirijo so s svojim delom, idejami in izdelki najbolj prepričali učenci Osnovne šole Šmarno v Tuhinju, na drugo mesto se je uvrstila Osnovna šola Bršljin iz Novega mesta, na tretje pa učenci Osnovne šole Vojnik, podružnica Nova cerkev.

Poleg treh zmagovalcev so se med finaliste uvrstile še Osnovna šola Črna na Koroškem, Osnovna šola Tišina, II. Osnovna šola Slovenska Bistrica, Osnovna šola Pohorskega odreda Slovenska Bistrica, Osnovna šola Žiri, Osnovna šola Janka Kersnika Brdo ter Osnovna šola Antona Martina Slomška Vrhnika.

Učenci 92 osnovnih šol so od oktobra 2013 pa vse do konca aprila 2014 ob obravnavanju kolesarske tematike osvajali nova znanja, ob tem izdelovali različne likovne izdelke na temo prometne varnosti kolesarjev in se potegovali za zanimive kolesarske nagrade. V razpisu so sodelovali osnovnošolke in osnovnošolci, ki v tekočem šolskem letu opravljajo kolesarski izpit in se v novi vlogi šele vključujejo v cestni promet. Sodelovanje učenk in učencev ter njihovih mentorjev je potekalo v okviru štirih različnih sklopov nalog, s pomočjo katerih so na ustvarjalen način odkrivali nevarne cestne odseke v svojem kraju, se učili prometnih znakov, užival v kolesarjenju ter spoznavali kolesarsko opremo. Njihove izdelke je po vsakem končanem sklopu ovrednotila strokovna komisija v sedemčlanski sestavi, delo in trud otrok pa sta bila danes, na zaključni prireditvi tudi nagrajena.

IMG170

Kot je na prireditvi poudaril Matjaž Leskovar, predstavnik Sektorja prometne policije Generalne policijske uprave, so takšni projekti izjemno dobrodošli za dvig varnostne kuulture, zato se jim tudi policija rada pridruži. V letu 2013 se je namreč zgodilo kar 1.353 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, od tega so bili v 713 primerih kolesarji tudi povzročitelji nesreč. Izmed vseh nesreč z udeležbo kolesarjev se je v preteklem letu zgodilo 90 nesreč, kjer so bili udeleženi kolesarji v starosti do 14 let. Sedem primerov takih nesreč se je končalo s hujšo telesno poškodbo kolesarja, en kolesar v starosti do 14 let pa se je smrtno ponesrečil.

IMG281

"Joj, spustite me, obljubim, da bom na kolesu vedno nosil čelado!"


Da je vseslovenska kolesarska pobuda odlično izhodišče pri prizadevanjih za zmanjšanje števila prometnih nesreč, so bili skupnega mnenja tudi drugi govorci: Igor Velov, v. d. direktorja Javne agencije RS za varnost prometa, je poudaril pomen preventivnih aktivnosti za večjo varnost kolesarjev na naših cestah. Po mnenju Aleša Kalana, generalnega sekretarja Kolesarske zveze Slovenije, je kolo prva igrača, ki jo kmalu dobi vsak otrok, in predstavlja pomembno sredstvo za aktiven življenjski slog, ki se mladim danes tako zelo priporoča, vendar je nujno, da se o posledicah morebitnih nepravilnosti seznanimo že zelo zgodaj.

IMG298

Policist kolesar je preverjal znanje mladih kolesarjev.


Vseslovenska kolesarska pobuda je nastala na pobudo družbe Butan plin ter ob strokovni podpori Javne agencije RS za varnost prometa, Kolesarske zveze Slovenije, Policije, Direkcije RS za ceste, Regionalnega centra za okolje in nekaterih drugih podpornikov, ki so skupaj združil moči za pot do boljše prihodnosti in varnejše cestnoprometne infrastrukture na naših cestah. Pobudi so se pridružili tudi Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Nacionalni inštitut za javno zdravje, nizozemsko veleposlaništvo in Mestna občina Ljubljana. "Družba Butan plin se zaveda pomena čim večjega osveščanja otrok o pravilnem vedenju na cesti in spodbujanju gibanja. Verjamemo v dolgoročni uspeh prizadevanj za večjo varnost najmlajših v prometu ter se tudi v prihodnje zavezujemo k aktivnostim, ki bodo izboljšale kakovost našega življenja, predvsem pa življenja naših otrok," se je ob podelitvi sodelujočim šolarjem in njihovim mentorjem zahvalil tudi Tomaž Grm, generalni direktor družbe Butan plin.

IMG128

Učenci, ki so sodelovali v projektu, so med drugim izdelovali tudi lesena kolesa. Pri svojem delu so bili izjemno ustvarjalni, z izdelki pa so navdušili strokovno komisijo.

IMG248

Med 8. in 19. majem 2014 je potekalo tudi osem regionalnih podelitev, kjer so zahvale in priznanja za svoj trud in neizmerno ustvarjalnost prejele prav vse sodelujoče šole ter mentorji.

Varno na kolo