Sorodne objave

 

Slovenski policisti v zadnjem mesecu ugotavljajo povečanje števila nezakonitih prehodov državne meje, in sicer iz Hrvaške v Slovenijo.

Gre za zakasnjen učinek povečanega pritiska nedovoljenih migracij na grško-turški meji, torej za ljudi, ki že drugič prestopajo zunanjo schengensko mejo na nezakonit način. Skupna številka nelegalnih prebežnikov sicer ni velika, vendar pa pomeni odstopanje od dolgoletnega padajočega trenda nedovoljenih migracij v Sloveniji. Zato je slovenska policija okrepila varovanje državne meje na vseh kritičnih območjih ob meji s Hrvaško.

Gre za več primerov nedovoljenih prehodov, v katerih je zunanjo mejo Evropske unije prestopilo več državljanov Afganistana, Irana, Iraka, Egipta, Pakistana, Libije, Maroka, Alžirije, Palestine, Konga, Senegala ter Somalije. Ti so iz Hrvaške v mešanih skupinah od 4 do 8 oseb nezakonito vstopali v Slovenijo.

Da bi izboljšali varnostne razmere, pozivamo vse, ki bi v bližini državne meje opazili nezakonite prebežnike, da o tem obvestijo policijo na interventno številko 113. Poziv državljanom je predvsem preventivne narave, saj želimo da se ta trend ne bi nadaljeval tudi v prihodnje.