V torek in sredo, 30. in 31. oktobra, bo v Bruslju 4. sestanek policijskih direktorjev Evropske unije (Task Force Chiefs of Police). Na sestanek so povabili tudi vodje policijskih služb držav kandidatk za Evropsko unijo.

Tema pogovorov njihovega dvodnevnega srečanja bo trgovina z ljudmi in nezakonito priseljevanje ter zagotavljanje varnosti srečanj na vrhu in drugih prireditev z visoko stopnjo varnostnega tveganja. Rdeča nit pogovorov pa bo tudi boj proti terorizmu, natančneje izboljšanje operativnega sodelovanja med državami članicami in drugimi državami, predvsem državami kandidatkami, usklajevanje ukrepov za zagotavljanje visoke stopnje varnosti in o nalogah boja proti terorizmu v okviru Evropola. Na srečanju bodo direktorji analizirali tudi skupno akcija High Impact Operation, ki je med 29. septembrom in 3. oktobrom letos potekala na območju držav kandidatk za članstvo v Evropski uniji.

Bruseljskega srečanja se bo udeležila tudi slovenska delegacija, v kateri sta direktor Uprave kriminalistične policije Dušan Mohorko in predstavnik slovenske policije pri Evropolu v Haagu Marjan Farič, vodi pa jo generalni direktor slovenske policije Marko Pogorevc. Generalni direktor slovenske policije se bo predvidoma na ločenih pogovorih srečal še z direktorji policij sosednjih držav.

 

Miran Koren
Predstavnik policije za stike z javnostmi