Na letališču Brnik so se danes, 6. septembra 2001, člani prve himalajske odprave slovenskih policistov, policisti Robert Kralj, Matej Brajnik in Izidor Kofler iz Policijske uprave Kranj, Franc Rožman in Aleš Miklavčič iz Specialne enote Generalne policijske uprave, Maksimiljan Trop iz Službe za informatiko in telekomunikacije Generalne policijske uprave, Davo Karničar iz skupine športnikov Generalne policijske uprave, vodja odprave alpinist Viki Grošelj, podpredsednik Planinske zveze Slovenije Tone Škarja kot organizacijski vodja odprave in zdravnik dr. Igor Tekavčič ter pobudnik odprave Rafael Vodišek iz Skupnih služb Generalne policijske uprave odpravili na 8201 metrov visoko goro Čo Oju.


Himalaja

 

Namen odprave slovenskih policistov je, da vsaj eden izmed policistov osvoji 8201 metrov visok vrh himalajske gore Čo Oju. Kljub temu, da je odprava izbrala najmanj zahtevno smer gore, je zahtevnost vzpona v njegovi višini, povečala pa se bo tudi s smučarskim spustom nekaterih članov odprave, kar bo tudi vrhunski alpinistični dosežek.

"Današnji dan je za slovensko policijo prazničen dan in vesel sem, ker nam je uspelo realizirati načrt priprav. Pomen celotni odpravi pa nenazadnje daje tudi današnja prisotnost vodstva policije in direktorjev služb članov odprav. Zdaj je na vrsti moja vloga, kajti kot vodja odprave prevzemam odgovornost nase. Himalajske odprave so uspešne v manj kot 50 odstotkih, vendar verjamem, da bomo v polovici uspešnih," je povedal vodja odprave Viki Grošelj.

"Vesel sem, da se je delo, v katerega smo v zadnjih štirih letih vložili veliko truda, bogato obrestovalo, saj so se nam danes uresničile tiste sanje, ki smo jih sanjali desetletja. Policisti so fizično izjemno dobro pripravljeni, vendar pa je pri osvojitvi vrha potrebna tudi dobra psihična kondicija, saj je vzpon na goro Čo Oju zaradi višine izjemno težaven. Cilj odprave je osvojitev vrha gore, vendar pa je odprava uspešna šele takrat, ko se vsi člani vrnejo domov, kljub temu, da je bil cilj dosežen," je povedal idejni vodja odprave Rafko Vodišek.

 

Groselj

Vodja odprave Viki Grošelj med pogovorom s člani odprave.


Med drugim so člane prve himalajske odprave obiskali tudi generalni direktor policije Marko Pogorevc, direktor Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave Stanislav Veniger, direktor Policijske uprave Kranj Jože Mencin, direktor Operativno-komunikacijskega centra Generalne policijske uprave Emerik Peterka in poveljnik Specialne enote Generalne policijske uprave Jože Sironič, ki so vsem članom odprave zaželeli uspeh in srečno vrnitev domov.

Himalajska odprava slovenskih policistov, ki je organizirana v okviru Planinske zveze Slovenije, naj bi vrh gore Čo Oju dosegla med 7. in 17. oktobrom 2001, predviden povratek članov odprave v Slovenijo pa je 1. novembra 2001.

Člani odprave, policisti, bodo to priložnost izkoristili tudi za obisk nepalske policije.

 

Besedilo in fotografiji: Tadeja Kuhar