V prostorih Bele galerije na Kotnikovi v Ljubljani so je danes, 6. julija 2001, predstavili člani in vodja prve himalajske odprave slovenskih policistov na 8201 metrov visoko goro Čo Oju.

Člani odprave, policisti Robert Kralj in Matej Brajnik iz Policijske uprave Kranj, Franc Rožman in Aleš Miklavčič iz Specialne enote Generalne policijske uprave, Maksimiljan Trop iz Službe za informatiko in telekomunikacije Generalne policijske uprave, Davo Karničar iz skupine športnikov Generalne policijske uprave, vodja odprave alpinist Viki Grošelj in pobudnik odprave Rafael Vodišek iz Skupnih služb Generalne policijske uprave so javnosti predstavili svoje naloge pri slovenski policiji kot tudi pričakovanja, ki jih imajo od same odprave.

Poleg članov oprave je direktor skupnih služb Stanislav Ficko predstavil finančno stran odprave, sponzorje in donatorje, ki so finančno omogočili realizacijo odprave.


20010706-Co Oju TK


Ker je prva himalajska odprava slovenskih policistov organizirana v okviru Planinske zveze Slovenije, je svoj pogled na ta izjemni dogodek slovenske policije predstavil tudi predsednik Planinske zveze Slovenije Franc Ekar, ki se je ob tej priložnosti zahvalil Ministrstvu za notranje zadeve, da je za sodelovanje pri tem projektu izbralo Planinsko zvezo Slovenije.

Viki Grošelj je predstavil osnovni cilj odprave, to je osvojitev vrha gore Čo Oju po klasični smeri brez dodatnega kisika in pomoči višinskih nosačev, poleg tega pa bodo člani odprave poskušali opraviti tudi smučarski spust z vrha.

Ostali člani prve himalajske odprave slovenskih policistov, policist Izidor Kofler iz Policijske uprave Kranj, podpredsednik Planinske zveze Slovenije Tone Škarja kot organizacijski vodja odprave in zdravnik dr. Igor Tekavčič, pa zaradi službenih obveznosti niso prisostvovali na tiskovni konferenci.

 

Besedilo in fotografija: Tadeja Kuhar