Sorodne objave

 

V sklopu mednarodnega policijskega sodelovanja bo slovenska policija prvič sodelovala tudi v mirovni misiji Evropske Unije EUPM (European Union Police Mission) v Bosni in Hercegovini, ki bo začela delovati 1. januarja 2003 in bo nadomestila mednarodno policijsko misijo Združenih narodov IPTF (International Police Tasks Forces).

Slovenska policija bo v mirovno misijo napotila štiri policiste, Roberta Ureka iz Postaje mejne policije Karavanke, ki bo z delom v Bosanski Gradiški nastopil 18. novembra 2002, policista Štefana Skalarja iz Urada generalnega direktorja policije Generalne policijske uprave, ki bo z delom v Sarajevu nastopil 25. novembra 2002, policista Gorazda Plaperja iz Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave, ki bo z delom v Banji Luki nastopil 25. novembra 2002, in policista Simona Savskega iz Operativno komunikacijskega centra Generalne policijske uprave, ki bo z delom v Prijedorju nastopil 20. januarja 2003.

V mednarodno mirovno misijo OVSE na Kosovu pa je bil napoten policist Davorin Bratuš iz Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave, ki bo opravljal naloge policijskega inštruktorja na Policijski akademiji v Vučitrnu.

Ob prihodu v Bosno in Hercegovino se bodo policisti udeležili tudi enotedenskih priprav na sedežu mirovne misije EUPM v Sarajevu.

Mandat za delo v mirovni misiji bo trajal eno leto z možnostjo podaljšanja za šest mesecev.

Danes, 14. novembra 2002, je policiste sprejel generalni direktor policije Marko Pogorevc, ki je na krajšem pogovoru izrazil prepričanje, da bodo policisti kot drugi slovenski policisti v mednarodnih mirovnih misijah svoje delo opravili na najvišji strokovni in profesionalni ravni in tako še utrdili ugled slovenske policije, ob tem pa je policistom zaželel tudi uspešno službovanje.


021114 mirovniki EUPM

 

Besedilo in fotografije: Tadeja Kuhar