V ljubljanskem hotelu Lev se je v ponedeljek, 4. novembra 2002 začela mednarodna delavnica "Jasno zastavljeni cilji in upoštevanje nacionalnih posebnosti kot temeljna izhodišča za vzpostavitev učinkovitega in modernega sistema nadzora državne meje v Republiki Sloveniji v luči vključevanja v Evropsko unijo".

Delavnico, ki se bo konačala v petek, 8. novembra, organizira slovenska policija v sodelovanju z Ženevskim centrom za demokratičen nadzor nad oboroženimi silami (DCAF). Slednji je bil ustanovljen na pobudo švicarske vlade v Ženevi 27. oktobra 2000. Skupaj z Ženevskim centrom za varnostno politiko in Ženevskim mednarodnim centrom za humanitarno razminiranje tvori t.i. ženevski trojček, preko katerega švicarska vlada prispeva k stabilizaciji razmer v Evro-atlantskih regijah. Temeljno poslanstvo DCAF je vzpodbujanje in podpiranje vladnih ter nevladnih institucij pri krepitvi demokratičnega in civilnega nadzora nad oboroženimi in varnostnimi silami ter pospeševanje mednarodnega sodelovanja na tem področju.

Pobudo za izvedbo delavnice v Sloveniji je dal Ženevski center za demokratičen nadzor nad oboroženimi silami, in sicer po priporočilu nekaterih držav članic EU. Te slovenski model nadzora državne meje in preprečevanja ilegalnih migracij namreč ocenjujejo kot učinkovit ter moderen in je kot tak izredno dober primer državam, ki ravno sedaj vzpostavljajo svoje sisteme nadzora državne meje. Poleg tega so željo za izvedbo delavnice prav v Sloveniji izrazili tudi udeleženci predhodnih delavnic, ki so bile izvedene v Ženevi, na Finskem, v Nemčiji in Estoniji. Slovenski model oziroma koncept jim je "najbližji", saj deluje v geografskem prostoru, ki je njim blizu, zato bodo slovenske izkušnje lahko s pridom uporabili.

Delavnica v Sloveniji je tako peta po vrsti in sodi v projekt delavnic "Izkušnje pri vzpostavljanju sistema nadzora državne meje", ki je namenjen državam Jugovzhodne Evrope, konkretno Albaniji, Makedoniji, Bosni in Hercegovini, Zvezni republiki Jugoslaviji ter Hrvaški. Že od aprila letos predstavniki uprave uniformirane policije v generalni policijski upravi sodelujejo na delavnicah v okviru tega projekta. Predstavnik te uprave je tudi član Mednarodnega svetovalnega odbora DCAF, katerega člani so priznani strokovnjaki za področje nadzora državne meje.

Na tokratni delavnici sodelujejo delegacije, v katerih so vodje mejnih služb ter strokovnjaki za mejne zadeve in tujce, Hrvaške, Zvezne republike Jugoslavije, Srbije, Črne gore, Bosne in Hercegovine in Makedonije. Na njej bodo predstavniki slovenske policije udeležencem predstavili slovenski koncept nadzora državne meje, dejavnosti slovenske policije na področju prilagajanja evropskim oziroma schengenskim standarde za nadzor bodoče zunanje meje Evropske unije in izvajanja izravnalnih ukrepov. Spregovorili bodo tudi o konceptu preprečevanja oziroma obvladovanja ilegalnih migracij v naši državi.

Tuje goste sta pozdravila tudi dr. Andrej Anžič, namestnik generalnega direktorja policije in Stanislav Veniger, direktor uprave uniformirane policije. Udeleženci pa so obiskali tudi Policijsko akademijo, Policijsko upravo Koper in Center za tujce v Postojni.

 


Miran Koren
Predstavnik policije za stike z javnostmi