Ob koordinaciji Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave so slovenjgraški in mariborski kriminalisti od spomladi 2002 zbirali obvestila in informacije o sumih storitve večih kaznivih dejanj dveh večjih kriminalnih združb, katerih dejavnost se je medsebojno prepletala ter povezovala z organizatorji ilegalnih migracij iz območja Republike Hrvaške.

Člani kriminalnih združb so organizirali prepovedane prehode državne meje iz Hrvaške proti Avstriji ali Italiji. V konkretne preiskave kaznivih dejanj so bili vključeni tudi kriminalisti Policijskih uprav Celja, Kranja, Ljubljane, Kopra in v posameznih primerih tudi policisti iz drugih policijskih enot.

Med kriminalistično preiskavo so člani kriminalnih združb organizirali in izvršili 27 kaznivih dejanj, v katerih so organizirali prepovedane prehode preko državne meje za najmanj 218 tujcev. Po operativnih podatkih so v zadnjem letu na prepovedan način prepeljali preko državne meje preko 1000 oseb. Tujci so za prepovedan prehod državnih meje organizatorjem v tujini plačali med 1000 do 3000 eurov na osebo, od katerih so vozniki v Sloveniji prejeli med 100 in 150 eurov, organizatorji pa med 100 in 300 eurov.

Do sedaj je ovadenih 68 oseb, od katerih so nekatere še neznane, zbirajo pa se še podatki za dopolnitev kazenskih ovadb za najmanj 10 osumljencev. Med osumljenci je 17 oseb iz tujine, ki so pri izvrševanju kaznivih dejanj sodelovali s sostorilci v Sloveniji. Preiskovalnemu sodniku je bilo privedenih 22 osumljencev, zoper katere je bilo odrejenih 21 priporov in 1 hišni pripor.

Na podlagi dosedanjih ugotovitev in zbranih dokazov ocenjujemo, da so si člani kriminalnih združb z izvrševanjem kaznivih dejanj prepovedanega prehoda preko državne meje v tem času pridobili najmanj 10.000.000,00 SIT protipravne premoženjske koristi.

 

Informacijo so pripravili v Upravi kriminalistične policije Generalne policijske uprave.