Sorodne objave

 

Slovenska policija v mirovni misiji UNMIK (United nations mission in Kosovo) CIVPOL sodeluje od novembra leta 2000, ko je na Kosovo odpotoval prvi kontingent 15 policistov, ki so eno leto kot civilni policisti pod okriljem Združenih narodov sodelovali pri vzpostavitvi civilne oblasti na tem območju, pri zagotavljanju reda in miru ter pri delovnem usposabljanju kosovskih policistov.

030424 sprejem mirovniki


Del slovenskega kontigenta, ki jim je potekel mandat v mirovni misiji UNMIK, bo 3. maja 2003 zamenjalo 6 policistov, Klemen Rozman iz Postaje mejne policije Karavanke, Anton Štromberger iz Postaje mejne policije Dobova, Davor Bogovič iz Postaje mejne policije Rogaška Slatina, Tibor Lapajne iz Urada za varnost in zaščito Generalne policijske uprave, Kristijan Vodopivec iz Policijske postaje Kranj, Fredi Močnik iz Postaje prometne policije Murska Sobota, 15. junija 2003 pa se jim bo pridružil še policist Bernard Vesenjak iz Policijske postaje Šentilj.

Policisti so se pred odhodom na Kosovo udeležili tudi zaključnih priprav, ki so od 14. do 18. aprila 2003 potekale v Gotenici.

Policiste je danes, 24. aprila 2003, sprejel generalni direktor policije Marko Pogorevc, ki je poudaril, da so izkušnje slovenske policije iz mirovnih misij na Kosovu izjemno pomembne, kajti mednarodna javnost ceni delo in sodelovanje slovenske policije. V mirovnih misijah veljajo slovenski policisti za izjemno dobre strokovnjake in policiste. Mirovne misije, predvsem s sodelovanjem policijskih enot, dobivajo vse večji pomen. Pred leti so na kriznih območjih v mirovnih misijah sodelovale vojaške enote, zdaj pa se vedno bolj pojavlja potreba po sodelovanju policistov pri vzpostavljanju javnega reda in miru, odkrivanju kriminalnih dejanj ter pri vzpostavljanju policijskega sistema v tistih državah, kjer sistem ne deluje. Ob tem je Pogorevc opozoril, da sodelovanje v mednarodnih mirovnih misijah postaja tradicionalno, pretekle izkušnje in znanja policistov pa pripomorejo k lažjemu delu policistov kandidatov, ki bodo v prihodnje sodelovali v mednarodnih mirovnih operacijah ter jim zaželel uspešno službovanje.

 

Besedilo in fotografija: Tadeja Kuhar