V prostorih Galerije na Kotnikovi v Ljubljani je bila danes, 13. januarja 2003, predstavitev knjige z naslovom "SLOVENSKA POLICIJA", avtorice Tadeje Kolenc iz odnosov policije z javnostmi v Uradu generalnega direktorja policije Generalne policijske uprave.

Po letu 1996, ko je Ministrstvo za notranje zadeve izdalo predstavitveno brošuro v slovenskem in angleškem jeziku, ki je vključevala tudi predstavitev policije, je knjiga Slovenska policija prva obširna, samostojna predstavitev slovenske policije, njenega razvoja, organizacije, delovanja in nalog.

V knjigi je tako predstavljena zgodovina, od avstro-ogrskega cesarstva, kraljevine Jugoslavije, narodne zaščite med drugo svetovno vojno, iz katere je po njej izšla milica; njeno delovanje med osamosvojitvenimi procesi, spremembe, organizacijske in vsebinske, ki jih prinese lastna država in njena sedanja organiziranost in delovanje. Prikazane so posamezne organizacijske enote, vključno z njihovimi nalogami. Eno izmed poglavij je namenjeno podobi policije v javnosti, del knjige pa govori tudi o sodelovanju z drugimi institucijami, nevladnimi organizacijami in sodelovanju z državljani ter o javnem mnenju in športni dejavnosti zaposlenih, ki prav tako prispeva k pozitivni podobi policije v javnosti.

Urednik knjige Miran Koren je povedal, da so v odnosih z javnostmi o knjigi začeli razmišljati pred tremi leti, ko so pripravljali prve scenarije za predstavitveni film o policiji in oddajo Policija na naši strani, ki jo je nacionalna televizija predvajala pred tremi leti.

Pri tem je poudaril, da so pri nastajanju knjige sodelovali vsi sodelavci iz odnosov z javnostmi v policiji, večino dela pa so opravili poleg svojega rednega dela in v svojem prostem času in prispevali k temu, da knjiga ni obremenjena s stroški avtorskih honorarjev in nadurnega dela.

knjiga TK


Generalni direktor policije Marko Pogorevc, ki je v knjigi napisal tudi spremno besedo, je povedal, da je knjiga namenjena tako notranji kot zunanji javnosti, služila pa bo tudi kot protokolarno darilo, zato bo prevedena v angleški jezik. Knjigo bo policija podarila vsem javnim in strokovnim knjižnicam v Sloveniji.

"Prepričan sem, da bo knjiga kvaliteten pripomoček pri učenju bodočih policistov, kot pripomoček za lažje odločanje za poklic policistke in policista ter pripomoček državljanom, da lahko podrobneje spoznajo slovensko policijo," je povedal Pogorevc.

knjiga kolenc

Urednik knjige Miran Koren, avtorica Tadeja Kolenc in generalni
direktor policije Marko Pogorevc med predstavitvijo knjige.


"Policija je izdala nekaj publikacij o posameznih policijskih enotah, vendar smo menili, da je to glede na organizacijske in vsebinske spremembe, ki jih je doživela policija, premalo ter da si trud in znanje policistov, vložen v razvoj, organizacijo in delovanje policije, zasluži, da nekaj ostane zapisanega za zgodovino in za prihodnje rodove, ki se bodo zaposlili v policiji," je povedala avtorica knjige Tadeja Kolenc in pri tem poudarila, da knjiga nima ambicije dajanja kakršnihkoli vrednostnih sodb, ampak na poljuden način predstaviti policijo.

"Knjiga je odraz naših prizadevanj po odprtosti in javnosti policijskega dela. Prav pripravljenost policije, da predstavi svoje delo, je ključnega pomena za javno zaupanje, vendar le ob hkratnem spoštovanju človekovih pravic in svoboščin ter zaupnosti podatkov, pa naj si gre za zaščito integritete posameznika, zaradi načela o nedolžnosti ali zaradi varnostnih razlogov. Uspešnost policijske organizacije pa v prihodnosti ne bo odvisna samo od zakonitosti in strokovnosti opravljenega dela, temveč in predvsem od spoštovanja človekovih pravic in svoboščin ter ustreznega obvladovanja komunikacijskih veščin zaposlenih," je povedala Kolenčeva.

 


Besedilo in fotografiji: Tadeja Kuhar