Slovenska policija ni le hierarhična organizacija, ki kot eden izmed dejavnikov za nacionalno varnost skrbi za notranjo varnost Slovenije, njenih prebivalcev in njihovega premoženja; je tudi mozaik dogodkov, prelomnic in dejanj množice posameznikov, ki teče že poldrugo stoletje - od orožnikov, stražnikov, narodnih zaščitnikov, miličnikov do policistov.

V organizacijo, delovanje in razvoj ljudske milice, kasneje policije, so mnogi vložili veliko truda in znanja, zato je prav, da vsaj nekaj tega ostane zapisanega za zgodovino. V odnosih policije z javnostmi je zato nastala knjiga Slovenska policija, katere avtorica je Tadeja Kolenc.


030109 knjiga

"Slovesno prisegam, da bom pri izvajanju nalog vestno, odgovorno, humano in zakonito izpolnjeval svoje naloge ter spoštoval človekove pravice in temeljne svoboščine."

Prisega policistov


V knjigi so na poljuden način predstavljeni dogodki in procesi, ki so vplivali na razvoj policije in njeno preobrazbo v moderno, po evropskih merilih oblikovano in delujočo policijo; njena organizacija in posamezne enote, njeno delovanje in naloge. Posebno poglavje je namenjeno njeni podobi, po kateri je prepoznavna v javnosti.

Za slovenske razmere, pa tudi širše, je taka predstavitvena knjiga še zlasti pomenljiva; je dokaz, da imajo lahko vsa področja in dejavnosti slovenske policije, kljub medsebojni prepletenosti in vzajemnosti, svojo razpoznavno razsežnost v času in prostoru.


Knjiga bo novinarjem predstavljena v ponedeljek, 13. januarja 2003, in sicer ob 12. uri v Galeriji na Kotnikovi 8 v Ljubljani.

 

Miran Koren
Predstavnik policije za stike z javnostmi