Policija že več let intenzivno izvaja aktivnosti, ki so usmerjene v preprečevanje negativnih posledic pri uporabi pirotehničnih izdelkov. Vsakoletno analiziranje varnostnega stanja in ukrepov ob koncu leta (december in začetek januarja) je osnova tudi za načrtovanje nalog in aktivnosti v naslednjem letu.

Tudi v letošnjem letu policija nadaljuje s projektom "Bodi zvezda, ne meči petard". Namenjen je učencem oddelkov 5. razredov osnovnih šol. Osnovni namen letošnjega projekta je opozoriti uporabnike pirotehničnih izdelkov, predvsem otroke, na njihovo pravilno uporabo ter s tem zmanjšanje števila telesnih poškodb. Pri projektu sodelujeta Ministrstvo za šolstvo in Inštitut za varovanje zdravja RS. Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport je na vse osnovne šole poslalo okrožnico, v kateri so vodstva šol zaprosili za sodelovanje pri izvedbi načrtovanih aktivnosti.

Aktivnosti policije se bistveno ne razlikujejo od lanskoletnih, saj ocenjujemo, da so bile le-te ustrezne in so bile tudi v okolju dobro sprejete (lokalna skupnost, šole, mediji). Policija bo na državnem, kot tudi na regijskem in lokalnem nivoju, zagotovila izvedbo različnih aktivnosti, s katerimi bo skušala doseči zastavljene cilje, in sicer:

  • z opozarjanjem na nevarnosti pri nepravilni uporabi pirotehničnih izdelkov, pristojnosti in ukrepanje policije v primeru kršitev ter namenom izvedbe preventivnih aktivnosti, 
  • učencem 5. razredov osnovnih šol bodo policisti razdelili gradivo (plakati, dopisnice), v dogovoru s šolami pa bodo sodelovali tudi pri izvedbi šolske ure, kjer bodo učence opozarjali na pravilno uporabo pirotehničnih izdelkov, 
  • policijske postaje se bodo vključevale tudi v projekte občin in drugih organizacij, katerih aktivnosti bodo usmerjene v preprečevanje negativnih posledic uporabe pirotehničnih izdelkov.


V lanskem letu so policisti ugotovili 269 (predlani 193) kršitev predpisov s področja pirotehničnih izdelkov. S pirotehničnimi sredstvi se je poškodovalo 18 (18) oseb, od tega 10 (5) otrok. V 53 (37) primerih je bilo poškodovano premoženje (avtomobili, poštni nabiralniki, oblačila, itd.).

Policisti so zasegli 542.743 (1.042.486) pirotehničnih izdelkov, največ na državni meji.

Uporaba pirotehničnih izdelkov je določena v Zakonu o eksplozivih (Ur. list RS, št. 96/02).

Z denarno kaznijo najmanj 100.000 tolarjev se za prekršek kaznuje posameznik, če:

  • uporablja pirotehnične izdelke kategorije I. in II, katerih glavni učinek je pok, izven časa med 26.12. in 2.1.,
  • uporablja prej navedene pirotehnične izdelke v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, kjer potekajo javni shodi ali javne prireditve,
  • uporablja pirotehnične izdelke v nasprotju z navodili proizvajalca ali jih predeluje zaradi povečanja učinka, jih uporablja v drugih predmetih ali sam izdeluje pirotehnične izdelke ali zmesi.


Za navedene kršitve se kaznujejo starši ali skrbniki, če dovolijo ali dopustijo, da mladoletniki uporabljajo pirotehnične izdelke brez njihovega nadzorstva. Mladoletnikom do 15 leta starosti sta dovoljena prodaja in uporaba pirotehničnih izdelkov razredov I in II le, če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.