V Policijski akademiji je generalni direktor policije dr. Darko Anželj v petek, 17. decembra 2004, sprejel komandirje policijskih postaj, člane ožjega kolegija direktorjev policijskih uprav in vodje notranjih organizacijskih enot v generalni policijski upravi, da skupaj pregledajo rezultate letošnjega dela in se pogovorijo o izzivih, ki čakajo policijo v naslednjem letu.

Zbrane je najprej pozdravil minister za notranje zadeve Dragutin Mate, ki je komandirjem in drugim vodstvenimi in vodilnimi delavci predstavil svoje poglede na delovanje policije in ministrstva. Izpostavil je pomembnost kakovostnih medsebojnih odnosov in občutek pripadnosti. Zaposleni morajo svoje težave in probleme najprej reševati v enoti oziroma organizaciji, reševanje internih problemov zunaj nje, v medijih je nedopustno in neprofesionalno. Zato bo naslednje leto policistom oziroma zaposlenim na ministrstvu na voljo za pogovor o njihovih problemih, težavah, s katerimi se srečujejo v svojih organizacijskih enotah. S problemi bo nato seznanil tudi njihove nadrejene in skupaj bodo skušali poiskati rešitev.

sprejem05

Notranji minister Dragutin Mate


Po mnenju notranjega ministra Dragutina Mateja je za uspešnejše, učinkovitejše in bolj profesionalno policijsko delo izredno pomembno, da se policisti vseskozi izobražujejo, usposabljajo in pridobivajo dodatna znanja, tudi na področju komuniciranja. Če bi se nadrejeni več pogovarjali s svojimi podrejenimi, potem ne bi prihajalo do reševanja konfliktov zunaj institucije. S pogovorom se lahko zmanjša slaba volja zaposlenih. K temu lahko prispeva tudi ustrezno napredovanje delavcev. "Uspešni ste toliko, kot so uspešni vaši podrejeni," je poudaril minister. In le če bo vsak prispeval svoj delež, bo institucija uspešna.

Dotaknil se je tudi kadrovski zadev, o teh se bo dogovarjal z generalnim direktorjem policije. Kadrovske menjave bodo odraz potreb. Minister za notranje zadeve Dragutin Mate je še obljubil, da se bo z vsemi sredstvi boril proti vsemu, kar bo škodovalo enovitosti policije kot organizacije. Njena naloga je varovanje ljudi in njihovega premoženja oziroma zagotavljanje varnosti. Seveda pri preprečevanju različnih oblik kriminala, še zlasti na področju gospodarskega kriminala in boja proti terorizmu, čemur bo minister namenil posebno pozornost, ne bo šlo brez mednarodnega sodelovanja institucij. Slednje so lahko za slovensko policijo tudi vir znanja in idej.

Na koncu se je za komandirjem in drugim zahvalil za dobro opravljeno delo. Prepričan je, da bo policija tudi v naslednjem letu dobro opravila delo, čeprav bo s 1. januarjem kot prekrškovni organ morala opravljati nove naloge. Vsekakor je treba policijsko delo ovrednotiti tako z lastnimi strokovnjaki kot z javnomnenjskimi raziskavami.

Dr. Gorazd Meško iz Fakultete za policijsko varnostne vede, je komandirjem spregovoril o željah, idealih in ovirah partnerskega zagotavljanja varnosti v lokalni skupnosti. Predstavil je ugotovitve študije o možnostih upoštevanja evropske listine o urbanih okoljih pri preventivnih in varnostnih dejavnostih v 17 slovenskih občinah. Ta kaže, da je sodobno - partnersko preprečevanje kriminalitete na lokalni ravni v našem okolju zaradi centralizirane ureditve in neopredeljene vloge občin na področju zagotavljanja varnosti šele na začetku svoje poti. Vendar so nekateri od več kot 100 svetov za varnost na lokalni ravni že presegli začetne težave in se že ukvarjajo z opredeljevanjem ciljev in dejavnosti, izvedli pa so tudi že nekaj preventivnih akcij. Sveti za varnost z daljšo tradicijo pa imajo predvsem vlogo "sveta modrecev", ki razpravlja o varnostni in kriminalitetni problematiki v skupnosti in predlaga ustreznim službam financiranje različnih preventivnih dejavnosti.

sprejem01

Udeleženci novoletnega sprejema


Generalni direktor policije dr. Darko Anželj je prav tako izpostavil policijsko delo, usmerjeno v skupnost, kot željo in cilj policijskega delovanja tudi v letu 2005. "Naša prioriteta je, da se bodo državljanke in državljani počutili varne." K temu lahko pripomore dobro sodelovanje z lokalno skupnostjo, vključno z občinskimi sveti, zato je apeliral na komandirje, da navezujejo stike in skrbijo za dobre odnose s svojimi partnerji pri zagotavljanju varnosti.

Kljub temu, da smo še vedno varna oaza v Evropi in svetu, se policija mora jasno zavedati nevarnosti terorizma v Evropi in drugod po svetu. Poleg boja proti terorizmu je izpostavil tudi boj proti prepovedanim drogam in učinkovito spopadanje z gospodarskim kriminalom. "Policija bo na vseh področjih svojega dela uspešna le toliko, kolikor bo za to požela javnih pohval. Javnost je tista, ki kritično ocenjuje uspehe policije. Nova vlada bo merila uspešnost policijskega dela tudi na podlagi javnomnejskih raziskav in zadovoljstva javnosti z nami," je poudaril generalni direktor policije. "Javnomnenjsko raziskavo bomo opravili tudi za projekt samostojne policijske postaje, katerega izvajanje se začne s 1. januarjem prihodnje leto, trajal pa bo dve leti. To ni edini projekt, ki smo si ga zastavili, vendar vseh ne moremo izvesti čez noč. Postopoma uvajamo tiste spremembe, ki so plod tako tujih izkušenj kot lastnega znanja in izkušenj."


sprejem04

Zbrane je nagovoril dr. Darko Anželj.


"Čeprav imajo nekatere policijske enote zaradi izvajanja akcijskega načrta in velikega finančnega vložka v schengensko varovanje državne meje občutek, da se jih zanemarja, ima slovenska policija dovolj policistov, da poskrbijo za varnost tudi znotraj države, kajti v Evropski uniji je naša policija v samem vrhu glede števila policistov na 100.000 prebivalcev," je med drugim dejal dr. Darko Anželj. Izpostavil je še decentralizacijo nalog in prenos finančnih sredstev na policijske uprave. Te bodo lahk same odločale za kaj, kje in koliko ga bodo porabile. Pomembno je, da bodo zagotovile učinkovito opravljanje dela in uresničile zastavljene cilje. Poskrbeti je treba, da bo vsako kaznivo dejanje, zapisano v Kazenskem zakoniku, dosledno obravnavano. Pri svojem delu morajo biti policisti še zlasti pozorni na tista kazniva dejanja, s katerimi je ogroženo življenje ljudi. "Mi smo tu zaradi ljudi," je zaključil generalni direktor policije.

Direktor uniformirane policije Milan Horvat je izpostavil nove naloge policije kot prekrškovnega organa. Prepričan je, da se je policija nanje dobro pripravila, zato lahko samozavestni pričakamo 1. januar 2005, ko se začne izvajati nov Zakon o prekrških. Če pa se bodo pri delu vseeno pojavile težave, jih bo Generalna policijska uprava pomagala reševati in jih odpravljati. Toda na regionalni in lokalni ravni se bodo morali navaditi, da državna raven ne bo več predpisovala usmeritev, ampak bo izdajala priporočila. V kolikšni meri jih bodo policijske uprave in policijske upoštevale, je prepuščeno njim, pomembno je, da bodo skupaj zastavljeni cilji uresničeni.

Novo policijsko pooblastilo - policijsko zaslišanje je zbranim predstavil direktor kriminalistične policije Stjepan Kovačevič. Spregovoril je tudi o mednarodnem sodelovanju pri preiskovanju različnih oblik kriminala in poudaril pomembnost dela z oškodovanci.


sprejem02

Generalni direktor policije podeljuje priznanje komandirju Policijskega oddelka Šempeter.


Na novoletnem sprejemu je generalni direktor policije dr. Darko Anželj podelil tudi priznanja in praktične nagrade za najbolj gostoljubno in urejeno policijsko postajo v letu 2004, ki poteka v okviru projekta Turistične zveze Slovenije Moja dežela - lepa in gostoljubna in prvič tudi trem najboljšim primerom dobre prakse v slovenski policiji. Dr. Darko Anželj je ob podelitvi izpostavil, da je bilo sicer v tem dinamičnem letu opravljenega veliko dela; slovenska država je postala članica Evropske unije, s čimer je slovenska policija prevzela svoj del odgovornost za varnost v Evropi, sprejeta zakonodaja pa ji je prinesla tudi nove naloge.

Policistom se je zahvalil za uspešno opravljanje delovnih nalog. "Varuh človekovih pravic, ki je izjemno kritičen do dela vseh državnih organov, priznava, da slovenska policija dela korektno, profesionalno, da sicer v posameznih primerih prihaja do kršitev, vendar smo zdrav mehanizem, ki jih zna odkriti in sankcionirati. Tudi stroka, Fakulteta za policijsko varnostne vede, priznava, da smo slovensko policijo vzpodbudili k razmišljanju o novostih in da postaja odprta organizacija, usmerjena v skupnost," je poudaril generalni direktor policije. "Policija bo naslednje letokot enotna in stabilna organizacija nadaljevala začrtano pot in politiko."

Akcija izbora naj postaje ima dvojni namen, in sicer krepitev partnerskih odnosov z državljani ter izboljšanje delovnih razmer oziroma počutja policistov v enoti. Z lepim izgledom policijske postaje, urejenostjo policista ter strokovnostjo in gostoljubnostjo pri opravljanju delovnih nalog krepimo tudi prijaznejšo podobo policije v javnosti. Za najbolj urejeno in gostoljubno policijska postaja letošnjega leta je bila razglašena Policijska postajo Ruše, drugi je Policijski oddelek Šempeter, tretja pa Postaja konjeniške policije.


sprejem03

V slovenski policiji so prvič podelili priznanja za primere dobre prakse.


Policija se je letos odločila, da z internem razpisom zbere primere, s katerimi lahko standardiziramo in racionaliziramo policijsko delo na podlagi uveljavljenih in preizkušenih rešitvah, že preverjenih v praksi. Avtorje vseh enajstih prispelih predlogov bo generalni direktor policije nagradil z delovno uspešnostjo, najboljši trije primeri pa so prejeli tudi priznanja. Najboljši primer dobre prakse v policije je preventivni projekt "V mladostno razigrano poletje, začinjeno s ščepcem previdnosti" Roberta Zonte in Igorja Majcna, drugi je Koordinacija dela komandirjev policijskih postaj v mestu Maribor, tretji pa Geografski informacijski sistem.