Na dvodnevnem uradnem obisku pri vodstvu slovenske policije je šefa bavarske policije Waldemar Kindler in višjo svetovalko vlade s področja mednarodnega policijskega sodelovanja Julijo Dempf sprejel generalni direktor slovenske policije dr. Darko Anželj z najožjima sodelavcema, direktorjem Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave Milanom Horvatom in direkotorjem Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave Stjepanom Kovačevičem.

Na srečanju sta delegaciji ocenili dosedanje sodelovanje med obema policijama in posameznimi specializiranimi in operativnimi službami. Največ pozornosti sta namenili izmenjavi izkušenj pri vzpostavljanju organizacije in uvajanju sprememb.


041208 obisk bavarski

Generalni direktor policije dr. Darko Anželj in šef bavarske policije Waldemar Kindler


Ob koncu pogovorov sta danes, 7. decembra 2004, generalni direktor slovenske policije in šef bavarske policije izjavila:

Generalni direktor slovenske policije, dr. Darko Anželj: "Vesel sem, da sem lahko gostil gospoda Kindlerja, šefa bavarske policije. Skupaj sva ocenila dosedanje sodelovanje med obema policijama. Oba sva se strinjala, da je to sodelovanje na izredno visoki profesionalni ravni. Pomembno je, da smo uspešni pri konkretnem operativnem delu, to je pri sodelovanju kriminalističnih policij. Naredili smo tudi korak naprej in ocenili sodelovanje z vidika izmenjave izkušenj in znanj. Prav na tem področju se lahko slovenska policija veliko nauči od kolegov, ki imajo dolgoletno tradicijo in veliko znanj. Pogovarjali smo se o organizacijskih spremembah, ki potekajo pri obeh policijah ter ugotovili, kako čim bolj učinkovito voditi organizaciji v času, ko je finančnih sredstev in kadrovskih resursov vedno manj. Predstavili smo priprave slovenske policije za nadzor zunanje schengenske meje in plan do konca leta 2006. Dogovorili smo se za konkretne oblike medsebojnega sodelovanja v prihodnjem letu. Še enkrat se zahvaljujem za vsa prizadevanja in dosedanjo pomoč ter nadaljnje sodelovanje."

Šef bavarske policije, g. Waldemar Kindler: "Z generalnim direktorjem slovenske policije dr. Darkom Anželjem sva člana organizacije, ki združuje 25 šefov evropskih policij, kjer razpravljamo o problematiki dveh milijonov policistov, ki skrbijo za varnost. Pridružujem se oceni kolega, da je naše sodelovanje že tradicionalno dobro, saj poteka že od leta 1995 in je celo boljše od sodelovanja s sosednjimi državami, ki ne poteka le med šefi, ampak tudi na operativni ravni. Sedaj, ko bodo odpravljene notranje meje EU, bo potrebno še tesnejše sodelovanje pri varovanju zunanjim meja EU. Za tesno sodelovanje je potrebno zaupanje, ki si ga policisti pridobijo z osebnimi znanstvi in poznavanjem strukture in partnerskim odnosom s tujimi policijami. Prihodnost boja zoper kriminal je v ustanavljanju mednarodnih preiskovalnih policijskih skupin. S slovenskimi kolegi smo se dogovorili tudi za konkretno sodelovanje kriminalističnih in uniformiranih policij ter specialnih enot. Generalnega direktorja slovenske policije dr. Anželja sem povabil na povratni obisk, kjer se bo seznanil z našo reorganizacijo in pripravami na svetovno nogometno prvenstvo leta 2006. Slovenska policija je naredila veliko predvsem na področju mejne problematike, mi pa smo jim s svojim znanjem in izkušnjami pripravljeni pomagati tudi v naprej."

 

Besedilo in fotografija: Anita Leskovec