Vsako leto je 3. december posvečen invalidom in obravnavi njihove problematike. Slednji so tudi v cestnem prometu v skladu z načelom zaupanja potrebni posebne pozornosti in skrbi.

Eno izmed področij, kjer je invalidom izkazana posebna pozornost, so parkirna mesta za invalide. V 15. točki 47. člena Zakona o varnosti cestnega prometa je določeno, da ustavitev in parkiranje ni dovoljeno na označenem parkirnem prostoru za invalide. Ustavitev in parkiranje na tem prostoru je dovoljena invalidom z 80 % in več odstotno okvaro organizma, zaradi katere jim je oteženo gibanje, njihovo vozilo pa mora biti označeno z veljavno parkirno karto. Za kršitev te določbe je predpisana denarna kazen v višini 10.000 SIT.

Policisti so v letošnjem letu zoper voznike, ki so svoja vozila nepravilno ustavili ali parkirali na posebej označenih parkirnih prostorih za invalide, izrekli 1390 denarnih kazni ter 18 opozoril.

V letošnje aktivnosti ob dnevu invalidov se bo na tem področju aktivno vključila tudi Policija. 3. decembra 2004 bodo policisti po vsej državi poostreno nadzirali upoštevanje prepovedi ustavljanja in parkiranja na parkirnih mestih za invalide. Z navedenim želimo ponovno opozoriti na nujnost zagotovitve ustreznih parkirnih površin za invalide ter na nesprejemljivost ustavljanja in parkiranja ostalih voznikov na teh mestih.

Istočasno pozivamo vse voznike, da dosledno spoštujejo določbe o ustavljanju in parkiranju, še posebej tiste, ki se nanašajo na posebne parkirne prostore za invalide.

 

Informacijo pripravil Sektor prometne policije Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave.