Generalni direktor policije dr. Darko Anželj in generalni direktor Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Dušan Valentinčič sta danes, 29.  novembra 2004, v prostorih Generalne policijske uprave podpisala sporazum o sodelovanju na področju obravnave situacij zajetij in ugrabitev talcev, zasedbi objektov in podobnih varnostnih situacijah v zavodih za prestajanje kazni zapora.

Situacije zajetij in ugrabitve talcev, zasedbe objektov in podobnih varnostnih dogodkov, do katerih lahko pride v zavodih za prestajanje kazni zapora, so situacije z visoko stopnjo nevarnosti za varnost in življenje ljudi ter premoženje. Reševanje tovrstnih kriznih dogodkov zahteva visoko usposobljenost in dobro sodelovanje delavcev Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij in policije. S ciljem postavitve okvirov sodelovanja na tem področju dela je bila konec lanskega leta ustanovljena medresorska delovna skupina, v okviru katere so strokovnjaki iz obeh institucij proučili različne vidike skupnega reševanja omenjenih varnostnih situacij in pripravili sporazum o sodelovanju.


sejna1


Podpisa sporazuma so se s strani policije udeležili še Stjepan Kovačevič, direktor uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave, Marjan Erhatič, pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije in Roman Kržan, vodja sektorja za splošno kriminaliteto Uprave kriminalistične policije, iz Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij pa Aldo Carli, namestnik generalnega direktorja, in Božidar Peteh.

Sporazum določa sodelovanje policije in Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij pri ukrepanju v primerih, ko v zavodih za prestajanje kazni zapora pride do situacij zajetij in ugrabitve talcev, zasedbe objektov in podobnih varnostnih situacij, ko so negotove varnostne razmere, v katerih storilec oziroma storilci s svojimi dejanji ogrožajo življenje, varnost oseb in premoženja in so podani razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje.

Cilj sklenitve sporazuma je, da se v takšnih varnostnih situacijah zagotovi zakonito, strokovno in usklajeno ukrepanje obeh strani. Sklenitev sporazuma je pomemben okvir za zagotavljanje še bolj učinkovitega operativnega sodelovanja med obema institucijama v primeru, da pride do takšnega dogodka.

Sporazum opredeljuje tudi usposabljanje in izpopolnjevanje delavcev policije in Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij, ki se vključujejo v reševanje omenjenih varnostnih situacij.


sejna2

Generalni direktor policije dr. Darko Anželj in generalni direktor Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Dušan Valentinčič med izmenjavo podpisanega sporazuma.


Generalni direktor policije dr. Darko Anželj je izrazil zadovoljstvo, da je prišlo do podpisa sporazuma, ki je dokaz, da je sodelovanje med institucijama dobro in da je prepričan, da bo sporazum še bolj okrepil medsebojno sodelovanje.

Generalni direktor Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Dušan Valentinčič, je dejal, da je bilo sodelovanje na operativnem nivoju že sedaj dobro, sporazum pa bo sodelovanje dvignil še na višjo raven ter ob tem izročil generalnemu direktorju policije zbirko položajnih oznak, ki jih nosijo pazniki.

 

Besedilo in fotografiji: Nuša Tavčar