V letu 2004 je kriminalistična policija Republike Slovenije prejela informacijo o slovenskih državljanih, ki naj bi bili vpleteni v preprodajo večjih količin prepovedane droge heroin.

Na podlagi tako pridobljenih informacij je Policija pričela z intenzivnim zbiranjem obvestil in dokazov, aktivnosti policije pa je sproti usmerjalo Okrožno državno tožilstvo iz Kopra, ki je v nadaljevanju koordiniralo in usmerjalo kriminalistično preiskavo. V okviru preiskave je bilo tudi z uporabo prikritih preiskovanih ukrepov ugotovljeno, da je združbo sestavljalo devet slovenskih državljanov, starih od 19 do 49 let, doma iz Ljubljane in okolice Ljubljane, ki so se združili z namenom izvrševanja kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa z mamili, katera so izvrševali konstantno, profesionalno in na izredno premeten način. Pri tem so imeli razdeljene vloge, in sicer kot organizator vseh kriminalnih aktivnosti, organizacija posameznih prevozov prepovedane droge iz tujine v Slovenijo in izvedbo prevoza in hrambe prepovedane droge na območju R Slovenije kot tudi izvedba prodaje na drobno na območju R Slovenije.

V zaključni akciji, ki je bila izvedena 20.11.2004 v Ljubljani, je bilo najprej prijetih sedem oseb, kasneje pa še dve, prav tako doma iz območja Ljubljane in bližnje okolice.

Po prijetju je bilo zoper vse na podlagi določil Zakona o kazenskem postopku odrejeno 48 urno policijsko pridržanje, nato pa so bili privedeni k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kopru.

V nadaljevanju je Policija na podlagi pridobljenih sodnih odredb pri vseh vpletenih opravila hišne preiskave. Skupno je bilo v zadevi zaseženo več kot 10 kg heroina, manjše količine kokaina, večje število pištol (večina prijetih je posedovala strelno orožje - pištole), več elektronskih tehtnic za precizno tehtanje, večja količina sestavin za prostorsko in masno povečanje prepovedanih drog, več kot 3000 EUR kot tudi večja količina slovenskih tolarjev. Poleg navedenega je bilo zaseženo tudi večje število mobilnih telefonov, telefonskih kartic in ostalih predmetov, na podlagi katerih se dokazuje utemeljen sum storitve opisanih kaznivih dejanj.

Preiskava zaseženih prepovedanih drog in ostalih snovi, ki jo izvaja Center za forenzične preiskave Generalne policijske uprave, še poteka.

Kriminalistična policija v skladu z usmeritvami Okrožnega državnega tožilstva v Kopru v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi nadaljuje z zbiranjem obvestil in dokazov.


BTC 1

BTC 2

BTC 3

BTC 5

 


Informacijo je pripravila Uprava kriminalistične policije Generalne policijske uprave v sodelovanju s Policijsko upravo Koper in Okrožnim državnim tožilstvom iz Kopra.