Generalna policijska uprava in UNHCR Ljubljana sta letos izvedli skupni projekt opazovanja policijskih postopkov s tujci. Projekt je potekal na vseh upravah, ki mejijo z Republiko Hrvaško, v njem pa so sodelovali inšpektorji policijskih uprav in pomočniki komandirjev ter predstavniki UNHCR Ljubljana.

Prve ugotovitve kažejo, da so slovenski policisti seznanjeni s pravicami tujcev, ki po vstopu v našo državo zaprosijo za azil.

Nadgradnja tega projekta opazovanja policijskih postopkov je skupno izobraževanje slovenskih in hrvaških policistov v okviru izvajanja mednarodnega sporazuma o ponovnem sprejemu oseb. Izobraževanje je potekalo 22. in 23. novembra 2004 v Vadbeno oskrbnem centru Gotenica. Udeležili so se ga predstavniki UNHCR iz Ljubljane, Zagreba in Budimpešte, predstavniki Generalne policijske uprave, slovenskih in hrvaških Policijskih uprav ter Uprave za granicu hrvaškega Ministrstva za notranje zadeve.

pravice1

Udeleženci seminarja


Udeležencem so predstavniki Generalne policijske uprave, pristojnih azilnih služb Ministrstva za notranje zadeve Republike Slovenije in Republike Hrvaške, predstavniki UNHCR Budimpešta, Zagreb in Ljubljana ter nevladnih organizacij Ključ in Slovenska filantropija predstavili tematske sklope, ki se navezujejo na varovanje pravic beguncev, žrtev trgovine z ljudmi in v okviru tega predstavljene vloge civilne družbe, UNHCR-ja, policije in azilnih organov.


pravice2

Svoje poglede so predstavile tudi nevladne organizacije


Osnovni namen seminarja je bil predstaviti izkušnje slovenske policije pri opravljanju projekta opazovanja policijskih postopkov s tujci. V sklopu tega so predavatelji in udeležnci odpirali predvsem teme, kot so obveznosti države pri zagotavljanju pravice tujca do azila in drugih človekovih pravic, vlogo UNHCR pri tem ter možnosti sodelovanja nevladnih organizacij.

 

Besedilo in fotografiji: Anita Leskovec