V veliki dvorani Fakultete za policijsko-varnostne vede (FPVV) je danes, 17. novembra 2004, potekal posvet na temo Policija v Sloveniji: Problemi in perspektive izvajanja, organiziranja in razvoja policijske dejavnosti ter njenega nadzora.

Posvet je potekal v dveh vsebinskih sklopih: v prvem delu so različni strokovnjaki predstavili svoj pogled na organiziranje, izvajanje, vodenje, razvoj in nadzor policijske dejavnosti, v drug delu - na okrogli mizi pa so udeleženci posveta komentirali predstavitve, predstavili svoja mnenja, ocene in predloge.


posvetFPVV1

Udeleženci posveta


Namen posveta je bil strokovna izmenjava mnenj o načinu organiziranja, izvajanja, vodenja ter razvoja policijske dejavnosti v Sloveniji. Svoja mnenja so predstavili in soočili vodilni slovenski strokovnjaki s področja policijske dejavnosti, izvajalci policijske dejavnosti v Sloveniji pa so skušali tudi odgovoriti na kritična vprašanja zainteresirane javnosti o tem, kakšno policijo imamo in kakšno policijo bi želeli imeti.

Referate so imeli prof. dr. Milan Pagon s FPVV, ki je predstavil organizacijsko politiko in politične igre v in okoli policije, generalni direktor policije dr. Darko Anželj je govoril o prioritetah v slovenski policiji, prof. dr. Gorazd Trpin z ljubljanske Pravne fakultete je predaval o Policiji kot organu v sestavi, doc. dr. Anton Dvoršek pa je predstavil (stran)poti nadzora nad policijo. Svoje poglede na policijsko delo so predstavili še Marjan Antončič, pomočnik direktorja, Urad za informatiko in telekomunikacije GPU (Analiza funkcij in poslovnih procesov v policiji), Andrej Rupnik, vodja sektorja za mednarodno sodelovanje GPU (Prenova Zakona o policiji - inicialna faza), Milan Horvat, direktor uprave uniformirane policije GPU (Samostojna policijska postaja), Lado Bradač, policijski svetnik v sektorju za nadzor GPU (Kriteriji ocenjevanja policijskega dela), doc. dr. Vinko Gorenak, Ministrstvo za notranje zadeve in FPVV (Kriteriji merjenja uspešnosti policije) in Miroslav Žaberl, Direktorat za policijo in druge varnostne naloge MNZ in FPVV (Strateško usmerjanje in nadzor nad policijo). Posveta se je udeležil tudi Zmago Jelinčič Plemeniti, poslanec v Državnem zboru, ki je predstavil referat z naslovom Zloraba policije v politične namene.


posvetFPVV2

Generalni direktor policije dr. Darko Anželj o prioritetah v slovenski policiji


Generalni direktor policije dr. Darko Anželj je v svojem referatu dejal, da je policija le eden izmed dejavnikov, ki zagotavlja varnost vsem v državi, zato pri tem pričakuje podporo vseh institucij in javnosti. Prav v skupnost usmerjeno policijsko delo je ena izmed glavnih priorit policije. Svojega dela pa ta ne more opravljati brez ustreznih finančnih sredstav, kajti osemdeset odstotkov proračunskih sredstev policije je porabljenih za plače. Za materialno tehnična sredstva in zagotovitev ustreznih razmer za delo bi zato policija potrebovala večjo finančno podporo.

Udeležencem posveta je predstavil tudi nove naloge, ki jih je policija dobila s spremembami kazenske zakonodaje in novim zakonom o prekrških; policija bo namreč s 1. januarjem 2005 postala prekrškovni organ.

V nadaljevanju je spregovoril o izzivih policije pri varovanju južne meje in boju zoper terorizem. Zagotovil je, da se je slovenska policija s svojimi strokovnimi službami sposobna soočiti in odgovoriti nanje. Za uspešno spopadanje z gospodarskim kriminalom pa mora policija zaposliti nove kadre in tudi ustrezno nagrajevati njihovo znanje in trud.
Izpostavil je še, da policisti ne morejo biti klasični državni uradniki in bo zato potrebno spremeniti ustrezno zakonodajo.

Okroglo mizo o aktualnih vprašanjih policijske dejavnosti v Sloveniji je vodil doc. dr. Branko Lobnikar s FPVV, v razpravi pa je med drugimi sodeloval tudi namestnik varuha človekovih pravic Aleš Butala.