Od 4. do 5. novembra 2004 bo v Velenju, v Hotelu Paka, potekalo četrto zasedanje delovne skupine "Preprečevanje ilegalnih migracij", ki je bila ustanovljena maja 2001 v okviru Mednarodne konference mejnih policij, vodi pa jo slovenska policija.

Delovna skupina je do sedaj zasedala že trikrat, vsako zasedanje pa je v ospredje postavilo drugo tematiko s področja preprečevanja ilegalnih migracij. Tema 1. zasedanja, ki je bilo decembra 2001, je bila mednarodno sodelovanje pri preprečevanju ilegalnih migracij in priprava temeljnih priporočil za večjo učinkovitost na tem področju, na 2. zasedanju so se pogovarjali predvsem o odstranjevanju in vračanju tujcev, repatriaciji in sporazumu o vračanju, glavna tema 3. zasedanja pa je bila organizirano tihotapstvo in trgovanje z ljudmi. Rezultat vseh omenjenih zasedanj je bil vedno dokument v smislu priporočil ali najboljših praks, ki je bil vsakokrat naknadno potrjen na plenarnem zasedanju Mednarodne konference mejnih policij na Madžarskem.

Osrednja tema letošnjega 4. zasedanja delovne skupine bo odgovornost prevoznikov pri preprečevanju ilegalnih migracij.

Tokratnega zasedanja se bodo udeležili predstavniki Avstrije, Bosne in Hercegovine, Češke, Hrvaške, Italije, Madžarske, Nemčije in Velike Britanije ter mednarodnih organizacij Mednarodnega centra za razvoj migracijskih politik (ICMPD) z Dunaja in urada Visokega komisarja združenih narodov za begunce (UNHCR) v Ljubljani. Poleg navedenih bodo zasedanju prisostvovali tudi predstavniki strokovnih služb slovenske policije, ki se ukvarjajo s problematiko ilegalnih migracij ter predstavniki slovenskega Ministrstva za promet, nacionalnega letalskega prevoznika Adrie Airways, Gospodarske zbornice Slovenije in Luke Koper, ki bodo k strokovni kvaliteti zasedanja doprinesli s svojimi referati in mnenji.

Zasedanje bo izvedeno v soorganizaciji slovenske policije in Ministrstva za promet.

 

Za vse dodatne informacije vam je na voljo g. Dušan Burian na lelefonski številki 031/ 387 652.