Za posledicami prometnih nesreč je do 2. novembra 2004 umrlo 240 udeležencev v prometu, kar je 36 oseb več kot v enakem obdobju lani. Zabeležili smo 12 % porast prometnih nesreč s telesnimi poškodbami in 4 % porast prometnih nesreč z materialno škodo.

Neprilagojena in prevelika hitrost sta še vedno najpogostejša vzroka prometnih nesreč. Zaradi teh kršitev je na slovenskih cestah umrlo 91 udeležencev v prometu ali 26 % več kot v enakem lanskem obdobju pa, 407 oseb je bilo hudo in 3.725 lahko telesno poškodovanih.

Policija je v skladu z letnim načrtom izvedla številne poostrene nadzore nad upoštevanjem omejitev hitrosti. Nadzori so bili organizirani tako na državnem, kot tudi na regionalnih in lokalnih nivojih. V letošnjem letu so policisti samo na področju hitrosti izvedli 215.688 represivnih ukrepov (lani 217.142). Spomladi smo ob prvih znakih poslabšanja opredelili in izvedli še dodatne aktivnosti, ki so bile usmerjene predvsem v ugotavljanje najhujših kršitev ter v visoko vidnost ter odmevnost našega dela.

Žal ugotavljamo, da se je v jesenskih mesecih stanje prometne varnosti znova pričelo slabšati. Do konca leta tako ne pričakujemo bistvenega izboljšanja razmer, obstaja pa možnost da se še dodatno poslabšajo. To še posebej velja za hitrost.

Za policijski represivno usmerjen nadzor velja, da ima omejene učinke, v kolikor ga ne spremljajo preventivne aktivnosti ostalih organizacij, ki delujejo na področju varnosti cestnega prometa. Zaradi slabega in nesprejemljivega stanja varnosti smo že aprila in oktobra o tem obvestili nacionalni odbor za varnost cestnega prometa in ga pozvali, da se nam tudi druga ministrstva oz. njihove službe pridružijo k prizadevanjem za izboljšanje stanja varnosti oz. ustavitve negativnih trendov varnosti.

Za mesec november 2004 smo zato pripravili dodatne aktivnosti na področju umirjanja hitrosti. Pri tem ne bo šlo zgolj za intenziven nadzor nad spoštovanjem omejitev temveč tudi za kombinacijo nadzora hitrosti in vožnje pod vplivom alkohola.


Policija bo v tako v mesecu novembru:

  • odrejala obvezne preizkuse alkoholiziranosti vsem tistim voznikom, pri katerih bodo ugotovljene prekoračitve hitrosti nad 10 km/h v naselju ter 20 km/h izven naselja,
  • posebno pozornost namenila ugotavljanju najhujših prekoračitev hitrosti ter večkratnim kršiteljem,
  • dosledno nadzirala ter ukrepala uporabo varnostnih pasov na vseh sedežih v vozilu ter uporabo mobilnega telefona med vožnjo,
  • na območju policijskih uprav Maribor, Murska Sobota, Slovenj Gradec in Celje bodo potekale še dodatne akcijske oblike nadzora prometa, v katerih bo poudarek tudi na nadzoru hitrosti, 
  • v največji možni meri bomo poskušali izkoristiti v vozila vgrajene videonadzorne sisteme za nadzor prometa (Provida). Z njimi bomo nadzirali promet predvsem na vzporednih manj obremenjenih cestah ter naseljih, kjer je problematika hitrosti največja.


Gre za aktivnosti, ki se bodo izvajale koordinirano na območju celotne države. Poleg omenjenih pa bodo specifične aktivnosti izvedene tudi na regionalnih in lokalnih nivojih, o čemer bodo policijske uprave seznanile javnost.

Zaključene so tudi priprave na mesec december, v katerem bodo naše aktivnosti že "tradicionalno" usmerjene v nadzor psihofizičnega stanja voznikov.

 

Informacijo so pripravili v Sektorju prometne policije Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave.