Voznike smo že velikokrat opozarjali, da jih minuta, ki jo v prometu pridobijo s preveliko hitrostjo, lahko stane življenje. Prav tako tudi, da je vozilo lahko smrtonosno orožje, ki je dano v roke napačnemu človeku.

Do 21. oktobra letos je za posledicami prometnih nesreč na slovenskih cestah umrlo 230 udeležencev v prometu, kar je 33 več kot lani. Več kot lani je tudi hudo in lahko telesno poškodovanih. Zlasti je zaskrbljujoča udeležba mladih v hudih prometnih nesrečah. Njihovo ravnanje je pogosto povezano s preveliko in neprilagojeno hitrostjo, agresivno vožnjo, vse večkrat pa tudi z vožnjo pod vplivom alkohola in mamil. Zdi se, da jih v spoštovanje prometnih pravil ne morejo prepričati niti pogosti policijski nadzori, niti številni represivni in preventivni ukrepi policije, niti visoke kazni.

Pred nami je nov vikend, v katerem bomo policisti zopet pripravili poostrene nadzore prometa. Da med udeleženci prometnih nesreč ne bodo naši prijatelji, sorodniki, celo družinski člani, da to ne bomo morda mi, lahko naredimo največ sami.

Zato vsem udeležencem v prometu, še zlasti pa mladim svetujemo:

  • Hitrost vožnje prilagodite omejitvam hitrosti, stanju in lastnosti ceste ter lastnim sposobnostim in znanju; 
  • Spoštujte druge udeležence v prometu. Ne vozite agresivno, upoštevajte varnostno razdaljo, predvidevajte, da se vam lahko zgodi kaj nepričakovanega. Vsi udeleženci v cestnem prometu bi radi varno prišli domov; tudi oni imajo prijatelje in svojce, tudi njih kdo čaka doma. Boste prenesli očitke, če se jim zaradi vašega ravnanja kaj zgodi?
  • Vožnja predstavlja proces zaznavanj odzivov iz okolja ter pravočasnih in pravilnih reakcij nanje. Te reakcije pa ne morejo biti pravilne, če je voznik pod vplivom alkohola, mamil ali psihoaktivnih zdravil. Ocene dogajanja in reakcije so takrat napačne, posledice pa nastopijo v delčku sekunde. In te sekunde nihče nikoli več ne more zavrteti nazaj.


Vse udeležence v prometu ponovno pozivamo k strpni in odgovorni udeležbi v prometu.

Ne kažimo zgolj na napake drugih, prometna varnost se namreč najprej začne pri vsakem od nas.

 


Informacijo so pripravili v Sektorju prometne policije Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave.