V prostorih Ministrstva za notranje zadeve sta se danes, 21. septembra, sestala generalni direktor slovenske policije dr. Darko Anželj s svojimi sodelavci in glavni poveljnik poljske policije Leszek Szreder s sodelavci.

Na delovnih pogovorih sta delegaciji ocenili dosedanje sodelovanje, izmenjali izkušnje o vstopu v Evropsko unijo in uveljavljanju schengenskih standardov na zunanji meji Evropske unije. Največ pozornosti sta namenila izmenjavi izkušenj na področju boja proti terorizmu in organizirani kriminaliteti. Delegacija je obiskala tudi Policijsko akademijo in se seznanila z izobraževanjem in usposabljanjem policistov.

Gostje pa so si ogledali tudi lepote Slovenije in sicer so se sprehodili po starem mestnem jedru slovenske prestolnice in se popeljali na blejski otok.

poljski1Delegacija slovenske policije


Ob koncu delovnega srečanja sta vodji slovenske in poljske policije izjavila:


Generalni direktor slovenske policije dr. Darko Anželj:

"Dosedanje sodelovanje, ki poteka na podlagi sporazumov, ki sta jih leta 1997 sprejeli Vladi R Slovenije in R Poljske o vračanju in prevzemu oseb, ki nimajo dovoljenja za prebivanje in o sodelovanju v boju proti terorizmu, organiziranemu kriminalu ter ilegalnemu prometu z mamili, psihotropnimi snovmi in prekurzorji, sva ocenila kot zadovoljivo. Sami predpisi pa seveda niso dovolj, zato sva izrazila voljo in prepričanje, da z osebnim medsebojnim spoznavanjem dvigneva raven sodelovanja med policijama na še višji nivo. Obravnavala sva več točk, ki se nanašajo na projekt vzpostavljanja schengenske meje, ki ga moramo končati do konca leta 2006. Govorila sva o konkretnem sodelovanju med policijama, ki se izvaja preko Interpola: gre za več kot 300 medsebojnih kontaktov, izmenjav informacij, posredovanj in podobno. Dotaknila sva se organiziranosti policij, ki je različna, saj je na Poljskem mejna straža kot mejna policija organizacijsko ločeno od splošne policije. Najdalj sva se zadržala pri izmenjavi informacij na področju skupnega in čim bolj učinkovitega boja proti terorizmu in ocenila situacijo na tem področju v državi. V Sloveniji v zadnjih desetih letih in več ni bilo kaznivega dejanja, ki bi ga lahko uvrstili med teroristična kazniva dejanja. Tudi na podlagi ocen drugih institucij, ki spremljajo nacionalno varnost, je Slovenija varna država. Seveda pa mora biti policija pozorna, da se kaj takega ne bi zgodilo - nenazadnje čez slovensko ozemlje poteka večje število ilegalnih migracij, ki pa jih uspešno preprečujemo. Delovni razgovori so potekali na visoki profesionalni ravni. V Policijski akademiji pa se bo gost seznanil z izobraževalnim sistemom slovenske policije."


Glavni poveljnik poljske policije Leszek Szreder:

"Zahvaljujem se slovenski državi in slovenski policiji za sprejem. Sodelovanje med policijama poteka v okviru sporazumov iz leta 1997. Pogovarjala sva se o članstvu v Evropski uniji in o novih članicah, ki bodo v kratkem postale tudi polnopravne članice Europola ter o izkušnjah slovenske policije pri sodelovanju v Europolu. Izmenjala sva mnenja pri vzpostavljanju schengenske meje in na področju boja proti terorizmu. Vsi dobro vemo, da je uspešen boj odvisen od dobre izmenjave informacij in skupnega delovanja. Dotaknila sva se tudi boja proti organizirani kriminaliteti, predstavila organiziranosti policije in nove možnosti na področju izobraževanja, kar je gotovo koristno za delovanje in nadaljnji razvoj obeh policij. Prepričan sem, da bodo ti pogovori pripomogli k še bolj intenzivnemu sodelovanju obeh policij."


poljski2 Delegacija poljske policije

 

Besedilo: Nuša Tavčar
Fotografija: Tadeja Kuhar