V policijskem centru za oskrbo v Gotenici od 15. do 17. septembra 2004 potekajo Dnevni gospodarskih kriminalistov 2004, ki jih je organiziral Sektor za gospodarsko kriminaliteto Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave.

Na dnevih, katerih namen je izboljšati usposobljenost kriminalistov, ki preiskujejo gospodarsko kriminaliteto, predvsem z vidika reševanja praktičnih vsebin in poglabljanje sodelovanje med državnimi institucijami na tem področju, sodeluje 34 kriminalistov iz Generalne policijske uprave in vseh Policijskih uprav, 5 predstavnikov državnega tožilstva, 3 preiskovalni sodniki, 2 predstavnika hrvaškega ministrstva za notranje zadeve in 2 predstavnika makedonske policije.

Pred začetkom obravnavanja strokovnih tem so udeležence Dneva gospodarskih kriminalistov pozdravili in nagovorili začasni vodja Vrhovnega državnega tožilstva Franc Mazi, ki je pohvalil obojestransko pripravljenost tesnejšega sodelovanje med tožilstvom in policijo, kar se je potrdilo tudi pri zadnji odmevnejši zadevi - Orion. "Dobro medsebojno sodelovanje bo pripeljalo do večjega uspeha. Zgodi pa se, da zadeve, v katere vložite veliko truda, ne pridejo do želenega sodnega epiloga. Statistični podatki tako pri nas kot v drugih evropskih državah kažejo, da je vsak tretji ovadeni storilec pravnomočno obsojen."

Sodnik Vrhovnega sodišča Branko Masleša je udeležence pozdravil tudi v imenu predsednika Vrhovnega sodišča in poudaril, da je pri kaznivih dejanjih s področja gospodarstva zelo pomembno, da se dokazi pridobijo v predkazenskem postopku, kajti pozneje se stvari v dokaznem pogledu kaj dosti ne spreminjajo. "Pri preiskovanju in obravnavanju kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete so potrebna specialistična znanja, pomembno je vlaganje v znanje, v permanentno izobraževanje, ne samo kriminalistov ampak tudi tožilcev in sodnikov," je povedal Masleša ter udeležencem usposabljanja zaželel veliko uspeha ob pridobivanju novih znanj in njihovi uporabi v praksi.

Direktor Uprave kriminalistične policije Stjepan Kovačevič je gospodarskim kriminalistom dejal, da ne glede na želje, hotenja, pritiske in mnenja morajo delovati po zakonu in načelih stroke.

 

040916 DneviGospodarskihKriminalistov


Generalni direktor policije dr. Darko Anželj je povedal, da spremembe na področju zakonodaje nalagajo slovenski policiji nove naloge. Omenil je prekrškovno pravo, kajti policija bo kot prekrškovni organ na prvi stopnji izdajala odločbe. Udeležence je opomnil tudi na novelo zakona o kazenskem postopku, na varovanje človekovih pravic, ki jih moramo spoštovati na vseh področjih policijskega dela. Opozoril je tudi na nov način reševanja pritožb. "Delo policije budno spremlja javnost, varuh človekovih pravic, ministrstvo za notranje zadeve, nevladne institucije, vendar ker policija dela korektno in zakonito, se ne bojimo nadzora nad našim delom. Prav zaradi vseh teh novosti je potrebno nenehno izobraževanje in usposabljanje policistov. Tudi na področju gospodarstva je veliko novosti in novih kaznivih dejanj, zato je za uspešen boj proti gospodarski kriminaliteti izobraževanje zelo potrebno. Potrebno je sodelovanje z ostalimi institucijami, kar vodi k uspešnejšemu boju zoper gospodarski kriminaliteti. Treba je vzpostaviti medsebojno zaupanje, ki se ga prav gotovo gradi na takih srečanjih," je povedal generalni direktor policije ter pozitivno ocenil sprejeto strategijo za boj proti gospodarski kriminaliteti.

V uvodnem delu je udeležence usposabljanja pozdravil tudi minister za notranje zadeve dr. Rado Bohinc, ki je poudaril pomembnost boja proti gospodarski kriminaliteti. "Obvladovanje gospodarske kriminalitete je za vsako družbo velikega pomena. Vlada Republike Slovenije daje temu področju velik pomen, saj je sprejela novo strategijo boja proti gospodarski kriminaliteti, dodatno pa je za to področje namenila tudi finančna sredstva," je povedal minister za notranje zadeve in v nadaljevanju predstavil uresničevanje te strategije.

Po uvodnih besedah gostov so udeleženci razpravljali o vlogi kriminalistične policije, državnega tožilstva in preiskovalnega sodnika v predhodnem postopku ter drugih državnih nadzornih institucij v predkazenskem postopku - Davčne uprave Republike Slovenije, Agencije za trg vrednostnih papirjev, Banke Slovenije in Urada za preprečevanje pranja denarja.

Spregovorili so tudi o pripravi in pisanju kazenskih ovadb, usmerjanju predkazenskega postopka, Uredbi o sodelovanju državnega tožilstva in policije pri odkrivanju in pregonu storilcev kaznivih dejanj in možnostih pritegnitve zunanjih strokovnjakov v predkazenski postopek. Analizirali so primere s področja pranja denarja in davčne zatajitve in govorili o zavarovanju protipravno pridobljeni premoženjski koristi.

Ob koncu usposabljanja bodo udeleženci sprejeli zaključke, ki bodo vodilo za nadaljnje delo.

 

Besedilo: Nuša Tavčar
Fotografija: Tadeja Kuhar