V zadnjem obdobju smo na območju Slovenije obravnavali več primerov nameščanja skimming naprav in kamer za snemanje osebnih številk (PIN številk) na bančnih avtomatih.

V dveh primerih je bilo ugotovljeno, da so bili na bančne avtomate nad režo za vstavitev plačilnih kartic nameščeni čitalci magnetnih zapisov, na zgornjem delu bančnih avtomatov neposredno nad tipkovnico pa so bile nameščene PVC letvice dimenzije 2 x 2 cm in dolžine 35 cm, katere so bile oblepljene z nalepkami oz. logotipi LB, BA in logotipi različnih izdajateljev plačilnih kartic.


Uporabnikom bančnih avtomatov svetujemo:

  • da pri uporabi bančnih avtomatov pazijo, da nihče ne vidi odtipkane osebne številke (PIN številke),
  • bančne avtomate naj uporabljajo sami, če jih ne znajo uporabljati sami, naj ne sprejemajo pomoči mimoidočih,
  • kartice naj uporabljajo na tistih bančnih avtomatih, ki stojijo na obljudenih, dobro osvetljenih mestih,
  • če na bančnih avtomatih zaznajo kakršna koli odstopanja od običajnega delovanja (npr. kartico težje vložijo v avtomat; na avtomatu so naprave ali stvari, ki jih običajno ni; kamere, ki so neobičajno postavljene; reža, v katero se vlaga kartica je neobičajna...), naj vzamejo kartico in zapustijo avtomat ter uporabijo drugega. O dogodku naj čimprej obvestijo policijo na številko 113 in/ali banko na telefonsko številko, ki je zapisana na kartici,
  • če so bančni avtomati nameščeni v prostorih, do katerih je dostop možen skozi vrata, ki jih lahko odprejo samo s plačilno oz. kreditno kartico, nikoli ni potrebno pri vstopu v prostor na vratih vtipkati PIN številke. Če je na vratih naprava, ki zahteva vnos PIN številke, naj tega ne storijo.

 

Informacijo so pripravili v Upravi kriminalistične policije Generalne policijske uprave.