V prostorih Ministrstva za notranje zadeve je danes, 21. junija 2004, generalni direktor policije dr. Darko Anželj s svojimi sodelavci (namestnik generalnega direktorja policije Jože Sironič, direktor Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave Stjepan Kovačevič, vodja Oddelka za mednarodno sodelovanje v Uradu generalnega direktorja policije Generalne policijske uprave Andrej Rupnik, vodja Sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje v Upravi kriminalistične policije Generalne policijske uprave Boris Rehar, uradnik za zvezo pri Europolu Marjan Farič in vodja Oddelka Europol v Sektorju za mednarodno policijsko sodelovanje v Upravi kriminalistične policije Generalne policijske uprave Damjan Potparič), sprejel Kevina O'Connella, namestnika direktorja Europola, ki vodi Europolovo projektno skupino, odgovorno za pristop novih članic Evropske unije v Europol.

040621 Europol gdp


Republika Slovenija je sporazum o sodelovanju z Europolom podpisala 1. oktobra 2001 kot prva iz tedanje skupine držav pristopnic, kar jo je uvrstilo v krog tako imenovanih "tretjih držav", s katerimi Europol formalno sodeluje. Na podlagi tega sporazuma je slovenska policija napotila na sedež Europola v Haagu uradnika za zvezo, v Sektorju za mednarodno policijsko sodelovanje Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave pa je ustanovila Oddelek Europol.

Z vstopom R Slovenije v Evropsko unijo se status članstva v Europolu spreminja in R Slovenija s tem postaja polnopravna članica te organizacije. Ker gre za celovit in zahteven projekt, se je Europol skupaj s državami pristopnicami lotil naloge sistematično. Ustanovil je posebno projektno skupino na sedežu v Haagu in deset projektnih skupin v posameznih državah pristopnicah.

Med pogovorom je namestnik direktorja Europola poudaril, da je slovenska policija izpolnila vsa pričakovanja v okviru projekta polnopravne vključitve v Europol. Državni zbor R Slovenije je Konvencijo o Europolu s petimi naveznimi protokoli ratificiral maja 2004. R Slovenija pa bo po vmesnem trimesečnem obdobju s 1. septembrom 2004 postala polnopravna članica Europola skupaj z ostalimi novimi članicami EU.

Generalni direktor policije je s sogovornikom izmenjal vrsto operativnih stališč s področja boja proti terorizmu, organizirane kriminaliteti, predvsem pa o prihodnosti in strategiji delovanja organizacije Europol v razširjeni sestavi.

V okviru obiska se je O'Connell ločeno sestal še z državnim sekretarjem Direktorata za policijo in druge varnostne naloge v MNZ Miho Molanom, direktorjem Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave Stjepanom Kovačevićem, vodjo Centra za forenzične preiskave v Upravi kriminalistične policije Generalne policijske uprave Janezom Goljo in vodjo Sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje v Upravi kriminalistične policije Generalne policijske uprave Borisom Reharjem.

 

Tadeja Kuhar