Od 7.6.2004 naprej je v sklopu državnega portala e-uprava na voljo storitev "E-naznanilo kaznivega dejanja" Policiji RS.

Za dostop do obrazca državljan/uporabnik sistema potrebuje eno od naslednjih digitalnih potrdil:

  • SIGEN CA
  • SIGOV CA ali
  • POŠTA(R)CA ali
  • AC NLB


Z uporabo priznanega digitalnega potrdila lahko uporabnik izbere namen: "Naznanilo kaznivega dejanja".

Naznanilo kaznivega dejanja se nahaja med aplikativnimi storitvami (nameni) e-uprave.

S pomočjo digitalnega potrdila se uporabniki prijavijo v sistem elektronske upravne zadeve (EUZ), izpolnijo že pripravljen spletni obrazec za naznanilo kaznivega dejanja, ga elektronsko podpišejo in oddajo na operativno-komunikacijski justify Generalne policijske uprave (GPU OKC). Policija po prejemu naznanila na OKC GPU naznanitelja posebej obvesti, da je bila njegova vloga sprejeta.

Elektronsko naznanilo predstavlja prvo dejanje v postopku prijave kaznivega dejanja. Vsi nadaljnji koraki pa potekajo enako kot obstoječa prijava po telefonski številki 113.


Obravnava in postopek reševanja

Elektronske prijave kaznivih dejanj sprejema OKC GPU in jih v skladu z navodili in pristojnostmi posreduje v reševanje pristojni službi. Na tej točki se obravnavajo tudi t.i. neustrezne prijave (npr. ne gre za kaznivo dejanje). V teh primerih OKC GPU naznanilo (prijavo) zavrne z jasnim pojasnilom naznanitelju in nadaljnjimi napotki.

Elektronsko prijavo OKC GPU posreduje pristojni službi po običajni poti, le-ta pa jo je dolžna obravnavati po ustaljenih postopkih.


Pojem kazenske ovadbe

Naznanilo oziroma ovadba o kaznivem dejanju je obvestilo, prva informacija pristojnemu državnemu organu - državnemu tožilcu, da je bilo storjeno kaznivo dejanje za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti. Če je ovadba podana sodišču ali policiji, jo ti sprejmejo in takoj pošljejo državnemu tožilcu. Ko je ovadba podana, ovaditelj nima več vpliva na postopek z ovadbo, ker nima pravice, da bi z njo razpolagal. Če poda ovadbo oškodovanec za kaznivo dejanje za katero se storilec preganja na njegov predlog, lahko takšen predlog umakne in s tem tudi dovoljenje za pregon.


Pravni pomen ovadbe

Ovadba ni dokazno sredstvo, ker z njo ni mogoče dokazovati dejstev, ki jih vsebuje temveč je sama po sebi le uradno ugotovljeno dejstvo, da je bilo kaznivo dejanje ovadeno, hkrati pa lahko predstavlja tudi oškodovančev predlog za pregon.


Vsebina ovadbe

Zakon o kazenskem postopku ne opredeljuje vsebine ovadbe. V ovadbi naj se navedejo podatki o obstoju pomembnih dejstev in o drugih okoliščinah, ki kažejo na to, da je bilo storjeno kaznivo dejanje.

 

V kolikor je v zvezi z vašim naznanilom potrebno takojšnje ukrepanje policije, prosimo pokličite na telefonsko številko 113.

Če želite pri naznanilu kaznivega dejanja ostati anonimni pokličite na anonimni telefon policije 080-1200.

 


Miran Koren
Predstavnik policije za stike z javnostmi