Včeraj, 24. maja 2004, je bil na Uradu za narodnosti Vlade Republike Slovenije sestanek o načinu reševanja romske problematike na nekaterih območjih v Sloveniji.

V nekaterih medijih je bilo objavljeno, da so se na sestanku dogovorili, da bo Generalna policijska uprava pripombe, predloge in stališča v zvezi z reševanjem romske problematike prenesla notranjemu ministru, da bo lahko v okviru svojih temeljnih usmeritev sprejel določene smernice za zagotavljanje večje varnosti občanov na območju z romskimi naselji.

Želimo poudariti, da je bil takšen sklep res predlagan, ni pa bil sprejet. Sestanek je bil poleg obravnave varnostnih problemov namenjen tudi iskanju možnosti za rešitev problemov, kot so zaposlovanje in izobraževanje Romov, bivanje, odpravljanje okoljevarstvenih problemov in možnosti lokalnih skupnosti pri reševanju te problematike. Na koncu razprave je bilo sklenjeno, da morajo vsi državni organi in institucije na svojem področju storiti vse za izboljšanje stanja in učinkovitosti dela na tem področju.

 

Anita Leskovec Sedmak