Kriminalistični tečaj, katerega namen je usposobiti novo zaposlene kriminaliste za samostojno, strokovno in zakonito opravljanje nalog kriminalistične policije, poteka v takšni obliki že enajstič.

Po vsebini gre za strokovno zelo obsežno obliko usposabljanja, kajti udeleženci morajo opraviti 14 izpitov, in sicer iz kriminologije, kazenskega materialnega in procesnega prava, osnov kriminalistike, kriminalistične metodike in tehnike, kriminalistične psihologije, sodne medicine, policijskih pooblastil, samoobrambe, gospodarske kriminalitete, organizirane kriminalitete, informatike in analitike ter etike in kriminalističnega preiskovanja. Praktični del pa obsega situacije, ki jih morajo kriminalisti obvladovati pri svojem operativnem delu. Po zaključenem tečaju imajo vsi udeleženci praktična znanja za odkrivanje in preiskovanje kriminalitete, poznajo tudi oblike praktičnega sodelovanja z drugimi organizacijskimi enotami policije, državnim tožilstvom, preiskovalnim sodnikom ter drugimi državnimi institucijami, ki sodelujejo v procesu preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj.

Tečaj traja štiri mesece; začel se je 1. marca 2004, končal pa se bo 18. junija 2004. Razdeljen je na teoretični in štirinajst dnevni praktični del, ki se začne v ponedeljek, 24. maja 2004 v Gotenici, udeležilo pa se ga bo 40 kriminalistov. Praktični del tečaja omogoča udeležencem preizkus pridobljenih teoretičnih znanj v dejanskih okoliščinah. Svoje znanje in izkušnje bodo "kriminalističnemu podmladku" prenesli inštruktorji kriminalistične policije, strokovnjaki Centra za forenzične preiskave in Centra za protibombno zaščito v Upravi kriminalistične policije Generalne policijske uprave, predstavniki Specialne enote in drugi predstavniki Policije ter priznani strokovnjaki iz zunanjih institucij: Inštituta za sodno medicino in Fakultete za policijsko-varnostne vede. Posameznih tem se bodo udeležili tudi preiskovalni sodniki in okrožni državni tožilci.

Praktični del kriminalističnega tečaja je razdeljen na vsebine programa, kot so vožnja v posebnih pogojih in izvajanje praktičnih postopkov, ogled kraja železniške nesreče, preiskovanje premoženjskih kaznivih dejanj in ekološka kriminaliteta, policijski ukrepi in procesna dejanja, preiskovanje oboroženega ropa, kriminalistična praksa, preiskovanje samomorov, nesreč in drugih primerov sumljivih smrti ter uporaba helikopterja v kriminalistične namene, ogled kraja eksplozije, ogled požiga (požara), posebni preiskovalni ukrepi in izvedba streljanja.

 

Anita Leskovec Sedmak