Prvega aprila letos prične veljati Odredba o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji, ki jo je na osnovi tretjega odstavka 101. člena Zakona o varnosti cestnega prometa izdal minister za notranje zadeve v soglasju z ministrom za promet.

Objavljena je v Uradnem listu Republike Slovenije št. 29/04.

S to odredbo se zaradi nemotenega poteka cestnega prometa prepoveduje na slovenskih cestah promet nekaterih vrst vozil v časovnih obdobjih, ko se pričakuje zgoščen promet vozil, in ob neugodnih razmerah za vožnjo.

Promet tovornih vozil in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7.500 kg, traktorjev, motokultivatorjev, delovnih strojev in vprežnih vozil je prepovedan vse leto ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 08.00 do 22.00 ure, v turistični sezoni (od 15. junija do 15. septembra) pa ob sobotah od 07.00 do 13.00 ure, ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih pa od 07.00 do 22.00 ure.

Na cestah od Ljubljane proti slovenski obali in naprej do meje z Republiko Hrvaško, ter na cesti od Postojne preko Ilirske Bistrice do mejnega prehoda Jelšane, je v turistični sezoni prepovedan promet ob sobotah od 05.00 do 16.00 ure, ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih pa od 05.00 do 24.00 ur

Promet traktorjev, motokultivatorjev, delovnih strojev in vprežnih vozil je prepovedan tudi vse leto ponoči.

V nekaterih primerih, ki so izrecno navedeni v 6. členu odredbe, je vožnja v času prepovedi izjemoma dovoljena, v 11. členu pa je predpisan postopek za izdajo posebnega dovoljenja za vožnjo v času prepovedi, ki se ga izda prevozniku za posamičen prevoz, ki ni zajet v 6. členu, pa ga ni mogoče opraviti drugače kot v času prepovedi.

V zimskih razmerah se z odredbo prepoveduje vožnja za tovorna vozila s priklopnimi vozili, za vozila, ki prevažajo nevarno blago in za izredne prevoze, ob močnem vetru (burja) pa za tovorna vozila in skupine vozil z zaprto nadgradnjo ali ponjavo, zgibne in dvonadstropne avtobuse ter bivalna vozila in bivalne priklopnike, razen za tovorna vozila, ki so izvedena na osnovi osebnih avtomobilov.