Policisti in kriminalisti policijskih uprav Ljubljana in Maribor so v sodelovanju s hrvaškimi varnostnimi organi in pod vodstvom Skupine državnih tožilcev za posebne zadeve dalj časa intenzivno spremljali mednarodno organizirano kriminalno združbo, ki je organizirala ilegalne prehode predvsem državljanov SČG, Turčije in oseb albanske narodnosti preko Hrvaške v Slovenijo in nato naprej v Italijo.

V začetni fazi so kriminalisti zbirali obvestila na klasičen način, v nadaljevanju pa so zoper posamezne člane združbe uporabljali tudi prikrite preiskovalne ukrepe in tako uspeli identificirati glavne organizatorje tihotapljenja ljudi, ki so bili državljani SČG (nekateri od njih prosilci za azil v Republiki Sloveniji), Irana, Slovenije, v povezavi s hrvaškimi državljani.

Dne 2.3.2004 so kriminalisti pri osumljencih na območju PU Ljubljana, Maribor, Murska Sobota in Celje izvedli zaključno akcijo, v okviru katere je bilo opravljenih 26 hišnih preiskav, zoper 21 osumljencev je bilo odrejeno policijsko pridržanje. V nadaljevanju je bilo s strani preiskovalnih sodnikov odrejenih 18 priporov.

V tej akciji je policija zbrala dokaze za skupno 40 kaznivih dejanj Prepovedanega prehoda čez državno mejo po členu 311/III in II Kazenskega zakonika Republike Slovenije in podala kazenske ovadbe zoper 42 oseb, ki so tihotapljenje ilegalcev organizirale skupaj s 15 državljani Hrvaške.

 

Informacijo so pripravili v Upravi kriminalistične policije Generalne policijske uprave.