V galeriji na Kotnikovi v Ljubljani je danes, 4. marca 2004, potekala slovesnost ob razglasitvi najboljše preventivne akcije ali projekta s področja v skupnost usmerjenega policijskega dela, ki jo je v sklopu natečaja za leto 2003 organizirala Uprava uniformirane policije Generalne policijske uprave.

gdpGeneralni direktor policije dr. Darko Anželj je podelil plakete najboljšim avtorjem preventivne akcije.


Pomembno področje slovenske policije kot represivnega organa predstavlja tudi preventivna dejavnost, ki poteka v smeri v skupnost usmerjenega policijskega dela. Na vseh nivojih policije, še posebno na lokalnem nivoju, se izvajajo številne preventivne aktivnosti, ki vplivajo na varnostno problematiko. Skrb za varnost v lokalni skupnosti tako postaja vedno bolj odgovorna naloga. Preprečevanje in odkrivanje kriminala ne sme in ne more biti prepuščeno samo policiji. Obstajati mora zavezanost tako policije kot lokalne skupnosti, poleg tega pa morajo sodelovati tudi socialne ustanove, organizacije, društva in najpomembnejši izmed njih - mediji.

Preventivne akcije so plod kvalitetno opravljenega dela vodij policijskih okolišev, ki so nosilci preventivne dejavnosti v policijskih okoliših. Zato so se pristojni v Upravi uniformirane policije Generalne policijske uprave leta 2002 odločili, da v letu 2003 izvedejo natečaj za izbor najboljše preventivne akcije ali projekta s področja v skupnost usmerjenega policijskega dela. Osnovni namen natečaja je, da se s preventivnimi aktivnostmi zagotavljajo boljše varnostne razmere, izboljša partnersko sodelovanje med policijo in državljani ter prepoznavnost preventivnega dela policije, poveča prisotnost v lokalni skupnosti, izvaja kvalitetne preventivne aktivnosti v skladu z usmeritvami za izvajanje preventivnega dela, vzpodbuja in motivira vodstva policijskih postaj, vodje policijskih okolišev in ostale policiste k čim bolj učinkovitemu in kreativnemu preventivnemu delu.

Direktor Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave Stanislav Veniger je podelil pisne pohvale predstavnikom Policijskih postaj, ki so bili najboljši na regionalnem nivoju.

veniger


Na natečaju so lahko sodelovali policisti iz policijskih postaj, ki so izvedli preventivno akcijo ali projekt, vso dokumentacijo v zvezi s tem pa morali do določenega roka posredovati stalni komisiji za preventivno delo policijskih uprav. Komisija na ravni Policijskih uprav je izbrala najboljše akcije oziroma projekte in jih posredovala Oddelku za preventivo Sektorja za organizacijo in razvoj uniformirane policije v Upravi uniformirane policije Generalne policijske uprave, ki je izmed osmih izbral tri najboljše. Zlato plaketo je za 1. mesto prejel komandir Policijske postaje Koper Igor Majcen, in sicer za projekt "Pes - človekov prijatelj in ne igrača", srebrno plaketo za 2. mesto je prejel vodja policijskega okoliša Jože Kostanjšek iz Policijske postaje Krško, za akcijo "Nam se rola brez drog in alkohola", bronasto plaketo pa je za 3. mesto prejel vodja policijskega okoliša iz Postaje mejne policije Kranjska gora Roland Brajič, za akcijo "Stopimo iz teme".


nagrajenciNagrajenci preventivne akcije


"Preventivne akcije policije, ki so usmerjene v skupnost, državljani podpirajo in pozitivno ocenjujejo. Treba je sodelovali z lokalnimi skupnostmi in tudi z drugimi organizacijami za zagotavljanje varnega in kvalitetnejšega življenja občanov. Pri vodenju policije dajem velik poudarek v skupnost usmerjenemu policijskemu delu, ki ne sme biti le strategija, ampak razmišljanje posameznika oziroma koncept delovanja nas vseh. Pri vsakodnevnem delu na terenu lahko vsak policist na tem področju naredi veliko," je povedal generalni direktor policije dr. Darko Anželj in vsem nagrajencem iskreno čestital.

"Pri približevanju policije javnosti smo naredili korak naprej. V skupnost usmerjeno policijsko delo je potreba, kajti s proaktivnim dejanjem, z razreševanjem varnostne problematike v lokalni skupnosti, bomo zmanjšali kazniva dejanja. Občani pričakujejo od policistov odgovore, kako bodo skupaj z drugimi organi in organizacijami rešili varnostno problematiko. Pomembno je, da tovrstne preventivne akcije in projekti nastajajo zaradi ljudi, njihove varnosti in potreb," je povedal direktor Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave Stanislav Veniger.

 

Besedilo in fotografije: Tadeja Kuhar