V Centru Evropa v Ljubljani, informacijskem centru Delegacije evropske komisije v Sloveniji je včeraj, 3. marca 2004, okviru rednih Evropskih sred potekala javna razprava z naslovom "Preprečevanje in zatiranje organiziranega kriminala v EU in Sloveniji".

Na razpravi sodelovali generalni direktor policije dr. Darko Anželj, Robert Golobinek iz Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave, in vodja Delegacije evropske komisije in veleposlanik EU v Sloveniji Erwan Fouéré.


razprava1

Strokovnjaki so odgovarjali na številna vprašanja udeležencev.


Uspešno sodelovanje policij znotraj Evropske unije je za preprečevanje in zatiranje organiziranega kriminala zelo pomembno, kar velja tudi za našo državo, ki bo s 1. majem 2004 postala polnopravna članica Evropske unije. Prost pretok ljudi, blaga in storitev v Uniji žal omogoča tudi povezovanje organizirane kriminalitete. Sicer pa je slovenska policija pripravljena in usposobljena za uspešno sodelovanje z drugimi policijami v boju zoper organizirani kriminal.

Na razpravi je vodja Delegacije evropske komisije v Sloveniji Erwan Fouéré poudaril, da bo Slovenija z vstopom v EU prevzela velik del odgovornosti in bremen, saj bodo morali slovenski policisti varovati več kot 670 kilometrov nove zunanje meje Evropske unije.

Generalni direktor policije dr. Darko Anželj je na razpravi med drugim dejal, da se slovenska policija že več let pripravlja na vstop Slovenije v EU tako na organizacijski kot na kadrovski ravni. Opozoril je tudi na enoletni projekt partnerskega sodelovanja z Italijo in Španijo na področju preprečevanja in zatiranja organizirane kriminalitete. Strokovnjaki iz omenjenih držav članic EU so namreč pomagali slovenski policiji, da bo čimbolje pripravljena na nove naloge.

Poleg tega pa je slovenska policija predlagala več sprememb zakonodaje, ki bo še povečala učinkovitost policijskega dela.

Robert Golobinek iz Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave je dejal, da organizirani kriminal že zdaj ne pozna meja in da kriminalne združbe delujejo tudi na območju naše države, zato organi pregona v Sloveniji že sodelujejo tudi s tujimi sorodnimi organizacijami.


razprava2

Udeleženci javne razprave


Vodja Delegacije evropske komisije in veleposlanik EU v Sloveniji Erwan Fouéré je ob tej priložnosti generalnemu direktorju policije dr. Anželju predal publikacijo Highlights (Phare National Programmes), v kateri je opisan zelo uspešen projekt partnerskega sodelovanja pri preprečevanju in zatiranju organizirane kriminalitete med slovensko, špansko in italijansko policijo.

 

Besedilo in fotografiji: Dean Božnik