Slovenska policija bo od 1. februarja 2004 sodelovala v mednarodni policijski misiji v Jordaniji, kjer bo pet inštruktorjev slovenske policije v policijskem centru v Amanu - JPTC (Jordanian Police Training Centre) skupaj s policijskimi strokovnjaki iz drugih držav sodelovalo pri usposabljanju iraških policistov.

Na podlagi resolucije številka 1511 Varnostnega sveta Združenih narodov (16. oktober 2003) je slovenska vlada na 45. redni seji konec oktobra lani sklenila, da bo Republika Slovenija sodelovala pri izobraževanju in usposabljanju iraških policistov v tem centru.


misija irak1 Vodja zaključnih priprav Zvonko Zinrajh in slovenski policisti, ki bodo odšli v Jordanijo usposabljat iraške policiste.


V Jordanijo bodo odpotovali Branko Stermecki iz Operativno-komunikacijskega centra Policijske uprave Celje, Zlatko Fišer iz Postaje mejne policije Dobova Policijske uprave Krško, Sašo Pikon iz Postaje mejne policije Kranjska gora Policijske uprave Kranj, Aleksander Majhen iz Sektorja za cestni promet Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave ter Damjan Žgajner iz Specialne enote policije. Delo v mednarodni misiji bodo opravljali leto dni, nekateri med njimi pa že imajo izkušnje pri usposabljanju tujih policistov.

Inštruktorji slovenske policije bodo svoje delo opravljali neoboroženi in ne bodo izvajali policijskih pooblastil. Zaradi podnebnih razmer v tem delu sveta bodo policisti pri svojem delu nosili policijske uniforme z značilno peščeno barvo in posebno obutev. Za boljšo varnost pri delu pa bodo uporabljali tudi druga zaščitna sredstva.

V jordanskem policijskem centru v Amanu, ki ga vodi Začasna uprava Koalicije (Coalition Provisional Authority), se bo do konca leta 2005 za opravljanje policijskih nalog usposobilo približno 32 tisoč Iračanov. Za njihovo izobraževanje in usposabljanje bodo skrbeli policijski strokovnjaki iz različnih držav, med njimi tudi inštruktorji iz slovenske policije. V osemtedenskem osnovnem usposabljanju bodo iraški policisti pridobili temeljna policijska znanja, kasneje pa se bodo usposabljali še za različna specialistična policijska opravila.

Sistem osnovnega usposabljanja iraških policistov je podoben sistemu izobraževanja in usposabljanja kosovskih policistov v okviru mednarodne misije OVSE.


misija irak2Med zaključnimi pripravami v policijskem vadbenem centru v Gotenici


Naši policisti so pred odhodom v Jordanijo v Vadbenem centru v Gotenici od 19. do 23. januarja 2004 imeli zaključne priprave. Seznanili so se s sistemi izobraževanj in usposabljanj za iraške policiste, z aktualnimi varnostno političnimi razmerami ter kulturno-etničnimi značilnostmi v Jordaniji in Iraku, s postopki, varovanjem in komuniciranjem v misiji, z varstvom človekovih pravic, preverili pa so tudi znanje in podajanje strokovnega znanja v angleškem jeziku.


misija irak3 Sprejem pri generalnem direktorju policije dr. Darku Anželju pred odhodom v misijo


Pred odhodom v misijo sta danes, 26. januarja 2004, policiste sprejela generalni direktor policije dr. Darko Anželj in direktor Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave Stanislav Veniger.

Generalni direktor policije je ob tej priložnosti izrazil prepričanje, da bodo slovenski policisti v tej mednarodni misiji svoje delo opravili na najvišji strokovni in profesionalni ravni, kot se od naših policistov tudi pričakuje. Zaželel jim je uspešno službovanje v Jordaniji in srečno vrnitev domov.

Direktor Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave pa je poudaril, da gre z vidika klimatskih in varnostnih razmer, ki vladajo v tej regiji, za eno najtežjih in najnevarnejših mirovnih misij, v katerih sodelujejo slovenski policisti ter jih opozoril tudi na skrb za lastno varnost in zdravje.

 

Besedilo in fotografije: Dean Božnik