Na Fakulteti za policijsko-varnostne vede je danes, 22. januarja 2004 potekal posvet o korupciji v gospodarstvu, ki ga je pripravila Uprava kriminalistične policije Generalne policijske uprave v sodelovanju z omenjeno fakulteto.

Enodnevnega posveta so se poleg kriminalistov, ki se ukvarjajo z razkrivanjem korupcijskih dejanj, in delavcev iz oddelka za pritožbe, notranjo zaščito in pomoč policistom v uradu generalnega direktorja policije GPU, udeležili še predstavniki sodišč, tožilstva, davčne službe, carine, Urada za preprečevanje pranja denarja, Urada za preprečevanje korupcije, Računskega sodišča, Službe za nadzor proračuna, Agencije za trg vrednostnih papirjev in Državne revizijske komisije.

Posvet je odprl generalni direktor policije dr. Darko Anželj, ki je dejal, da je tematika zelo aktualna, da so to kazniva dejanja, ki jih ni enostavno odkrivati in da bo medsebojno sodelovanje vseh organov, ki sodelujejo pri odkrivanju in preprečevanju korupcije prispevalo h kvalitetnemu skoku na tem področju. Čeprav statistika kaže, da korupcija v gospodarstvu ni tako pereča, so udeleženci posveta prepričani, da je teh dejanj vedno več, in med drugim posvet, ki je namenjen tudi dvigu ravni znanja na tem področju, kaže, da se tematike lotevajo resno.


posvet korupcija1 Posvet je odprl generalni direktor policije dr. Darko Anželj


Udeleženci posveta so prisluhnili naslednjim prispevkom:

  • Problematika prikritih preiskovalnih ukrepov pri odkrivanju korupcije, mag. Goran Klemenčič iz Fakultete za policijske-varnostne vede,
  • Poslovanje borznoposredniških družb in ugotavljanje kršitev, Sergej Mozetič in Barbara Dolenc iz Agencije za trg vrednostnih papirjev,
  • Možnosti korupcijskih ravnanj pri registraciji živilskih obratov, dr. vet. med. Bojan Ivanuša in dr. vet. med. Uroš Andrenšek,
  • Kako preprečiti korupcijo v gospodarstvu?, Drago Kos iz Urada za preprečevanje korupcije,
  • Odvzem premoženjske koristi, Andrej Polak, vrhovni državni tožilec,
  • Potencialna mesta korupcije na področju urejanja, graditve in stanovanjskih zadev, Jože Novak, državni sekretar na Ministrstvu za okolje,
  • Delo državne revizijske komisije in ugotavljanje kršitev, mag. Marija Bukovec Marovt,
  • Obrnjeno dokazno breme v kriminalistični praksi, praktični primer, dr. Bojan Dobovšek, Fakulteta za policijsko-varnostne vede.


posvet korupcija2 Udeleženci posveta


Referati bodo izšli v Zborniku, tako da bodo dostopni tudi tistim, ki se posveta niso udeležili, vendar pa sodelujejo v boju proti korupciji.

Posvet Korupcija v gospodarstvu je že tretji posvet na temo korupcije, ki ga je organizirala Uprava kriminalistične policije GPU v sodelovanju s Fakulteto za policijsko-varnostne vede, prvi je bil "Korupcija kot realnost današnjega časa",drugi pa "Korupcija v javni upravi".

 

Besedilo: Nuša Tavčar
Fotografije: Dean Božnik